Apolitični

Tajne portugalske renesanse u crkvi sv. Frane

Ovogodišnja sezona Glazbenih večeri polako primiče kraju, a posljednja tri koncerta izvanrednim glazbenicima i bogatim programom obećavaju blistavu završnicu. Nakon neobičnog talijanskog dua na alpskom rogu i bajanu, Glazbene večeri nastavljaju s portugalskom renesansom.
U utorak, 4. kolovoza, s početkom u 21 h zadarska će publika u crkvi sv. Frane slušati portugalski vokalni ansambl pod nazivom Capella Duriensis. To društvo glazbenih entuzijasta razvilo se od početnog kluba čitanja glazbe prima vista u vrhunski vokalni ansambl s titulom ambasadora portugalske sakralne glazbe. I zaista, u samo pet godina izdali su nekoliko samostalnih nosača zvuka i komplet od šest nosača zvuka, predstavljali Portugal u Europskoj radijskoj uniji, nastupali na brojnim festivalima i osvojili naklonost velikog broja skladatelja.
Zavirili smo u njihov životopis i vidjeli kako taj relativno mladi ansambl vodi Jonathan Ayerst, britanski zborovođa, pijanist, orguljaš i skladatelj. Nakon prilično uspješne pijanističke karijere, Ayerst se prihvatio orguljaške glazbe, paralelno se usavršavajući u zborskoj glazbi dok se konačno nije skrasio s Capellom Duriensis, a uz sve to upravo završava magisterij iz psihologije glazbe na Sveučilištu u Sheffieldu. Taj impresivni glazbenik vodi ansambl jedinstvenim putem spajajući renesansnu a cappella glazbu sa srednjovjekovnim narodnim napjevima iz istočne i zapadne Europe, liturgijsku glazbu ortodoksne crkve i suvremeno stvaralaštvo.
„Tajne portugalske renesanse” naslov je koncerta u utorak i upućuje na slabo poznate renesansne bisere portugalskih polifoničara. U procesijskom troparu iz Alcobaçe pronalazimo lokalno obojenu sakralnu glazbu Tiaga Morina, a sličan lokalni kolorit javlja se i u Misi Blažene Djevice Filipa de Magalhãesa. Uz njega, Manuel Cardoso, još jedan skladatelj s koncertnog programa, predstavlja vrhunac portugalske polifonije. Između napjeva iz procesijskog tropara slušat ćemo dva moteta Pera de Gamboe, a koncert će zatvoriti Lamentacije Velikog četvrtka Dioga Díasa Melgása.
Njihov je repertoar trenutačno jedinstven u svijetu, svojom interpretacijom garantiraju meditativni užitak u ranoj glazbi prožetoj portugalskom glazbenom tradicijom, a prikladni prostor crkve sv. Frane zasigurno će dodatno uveličati događaj. I zato vam upućujemo poziv da posjetite ovog utorka Zadar koji zahvaljujući bogatom glazbenom programu nakratko postaje renesansni grad s vrlo zanimljivim gostima iz svijeta glazbe.
Više u kategoriji: glazba
Izvor i foto: Koncertni ured Zadar
D. Šabić, mag. nov.