Apolitični

Tajanstveni svijet aukcija vina

U potrazi ste za novim hobijem? Što kažete na kolekcioniranje vina putem aukcija? U priči koja slijedi otkrivamo tajne vinskih aukcija; razotkrivamo taj tajanstveni, većini nepoznat, svijet.

S jedne strane možemo navesti primjer Chicaga koji je poznat kao središte vinskih aukcija u toj zemlji, a s druge strane imamo današnju tehnologiju koja je napala ovaj tajanstveni svijet uvođenjem online nadmetanja. Kao rezultat toga, kolekcionari i oni koji to žele postati mogu pohađati aukciju i time postati dio drame visokih uloga za vina svjetskih klasa ili se pak možete nadmetati putem e-maila iz udobnosti vlastitog doma. Aukcijske tvrtke kažu kako se polovica nadmetanja odvija online, a s druge strane, nadmetanje uživo putem telefona drastično je opalo.

U potražnji su određena vina koja se smatraju najboljim (ili pak među najboljim), što znači, vina iz poznate regije uzgoja grožđa, a to opet znači vina vrhunskih berbi, što starija, to bolja (naravno do određenog praga). Među aukcijskim vinima posebnu pažnju plijene poznata vrhunska vina limitirane serije proizvodnje.

U današnje vrijeme, maloprodaja je vina sve više zasuta vinima za svakodnevnu konzumaciju. Svi oni koji zaista žele posebna vina, vina koja odišu ljepotom, karakterom, starošću, odnosno duljim odležavanjem, često ih potraže na aukcijama.
Kupnja vina na ovakvim manifestacijama često je stvar povjerenja. Morate vjerovati u svoj vlastiti izbor, ukus i znanje te imati povjerenje u proizvođača i trgovca vina.
Iskusni vinski kolekcionari prvo bi vam savjetovali da se nadmećete s iskusnim i poznatim znalcima. Isto tako, za kolekcionara je vrlo važan podatak gdje je vino odležalo zadnjih 10 godina; ako vam ne znaju reći, budite dodatno na oprezu.

Tužna istina je da prije ili kasnije, vino postaje staro i umorno te na kraju gubi svoju prvotnu ljepotu. Što je još gore, ukoliko je boca nepropisno skladištena ili se njezin pluteni čep smanji te se time vino izloži zraku, vino može oksidirati.
Ukoliko niste u mogućnosti probati vino, što se događa u većini slučajeva, najbolje bi bilo da provjerite bocu, odnosno razinu vina u boci. Neuobičajeno niska razina tekućine u uskom grlu mogla bi ukazati na oksidaciju.

Vinske aukcije itekako mogu biti uzbudljive. Nadmetanje se kreće vrlo brzo pa je najbolje da se unaprijed pripremite za akciju. Pokušajte dobiti primjerak kataloga prodaje prije događaja. Pročitajte bilo kakve dostupne informacije o vinu, npr. berba, povijest vina i sl. Ako vam se ukaže prilika da prije dražbe kušate neke uzorke pojedinih boca vina, definitivno je iskoristite.

Još jedna informacija koja će vam pobliže dočarati čar aukcije je podatak kako početna cijena boce kao što je Petrus berba 1982. iznosi 65 000 američkih dolara, a nadmetanje za bocu Chateau Lafite – Rothschild berba 1982. započinje s 45 000 američkih dolara.

Savjetujemo da budete oprezni i ne zaboravite podići svoju aukcijsku palicu. Ipak je aukcija prilika da kupite nešto zaista posebno i rijetko.

P. Mimica