Apolitični

Swiss prvi prelazi na ‘solarni kerozin’

Zrakoplovna tvrtka Swissair tijekom većeg dijela 20. stoljeća bila je švicarska nacionalna ikona, sinonim za točnost i sigurnost zračnog prometa, sve do svog neočekivanog bankrota 2002. godine nakon više od 90 godina stabilnog poslovanja.

Njezin nasljednik Swiss International Air Lines u međuvremenu je uspješno preuzeo njezinu ulogu, donekle vrativši izgubljenu reputaciju, a sada je spreman napraviti i iskorak: čelnici tvrtke najavili su da će već sljedeće godine poletjeti prvi komercijalni zrakoplov Swissa na pogon ‘solarnim kerozinom’, gorivom koje bi moglo obilježiti budućnost zračnog prijevoza.

Kao jedna od mogućnosti pojavio se i pogon na takozvana ‘solarna goriva’ – sintetička kemijska goriva proizvedena pomoću sunčeve energije. Proces proizvodnje uključuje složene fotokemijske, fotobiološke, termokemijske i elektrokemijske reakcije, pri čemu se za pokretanje i održavanje reakcija koristi električna energija iz solarnih panela. Ideja je da se tehnologija dovoljno razvije kako bi se solarna goriva mogla proizvoditi održivo, ekološki prihvatljivo, te klimatski i ugljično neutralno. Primjeri takvih goriva su vodik, amonijak, hidrazin i – solarni kerozin.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay