Apolitični

Svjetsko prvenstvo karića u Šibeniku

Svjetsko prvenstvo karića u Šibeniku početkom srpnja okupit će staro i mlado u Krešimirovom gradu jer su i po ovim malim prijevoznim sredstvima jako dobro poznati čak i u svijetu.
Šibenik će 2. srpnja biti mjesto Svjetskog prvenstva karića, Velike nagrade grada Šibenika koja će po prvi put okupiti brojne ljubitelje ovog starog vozila na kilometar i po dugoj stazi od Tvrđave Barone do mula Krke. Ideja je krenula od skupine entuzijasta iz Udruge za promicanje i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazija, a Darko Relja-Ritmo, jedan od organizatora, podsjeća na nekad popularno vozilo iz 70-ih i 80-ih godina:
-To je vozilo koje se izrađivalo u radionicama i garažama naših meštara, od drva, a pokreće se zahvaljujući balinjerama. Karić je bio popularan, pa gotovo da nije bilo djeteta koje ga nije imalo, a gradske nizbrdice su bile mjesto uličnih utrka i prvenstava. Kako bi donekle mogli uspomenu vratiti ta stara vremena, lani smo odlučili karić otrgnuti zaboravu, priredili smo utrku Tri bogena u kojoj su sudjelovali i gradski čelnici te druge poznate osobe i postigli smo veliki uspjeh. Zato smo ove godine sve odlučili podignuti na višu razinu i evo nas uoči Svjetskog prvenstva karića.

Svjetsko prvenstvo karića


Svjetsko prvenstvo karića za Veliku nagradu grada Šibenika održat će se u subotu, 2. srpnja, što se poklapa sa zatvaranjem Međunarodnog dječjeg festivala, ali ne poklapa se s festivalskim programom te vožnja kreće s tvrđave Barone do mula Krke na šibenskoj rivi.
Policijska uprava šibensko-kninska iskazala je potporu organizaciji utrke, te će u tom trenutku zbog sigurnosti svih sudionika, kako na stazi tako i uz nju, nakratko zatvoriti gradske prometnice.
Cijelo to vrijeme utrku će pratiti tri drona koja će snimati spust karića s Baronea do mula, a pravila su nešto izmijenjena, o čemu će organizatori pravodobno izvijestiti sve zainteresirane sudionike. Međutim, navode kako je do određenih izmjena došlo kako bi svi natjecatelji bili ravnopravni.
Darko Rogulić iz Organizacijskog odbora kaže kako će Hrvatskom savezu sportske rekreacije Sport za sve uputiti zahtjev za licencu utrke kako bi karić zaštitio kao izvorni šibenski proizvod.
– Karić ima mnogo posebnosti koje ljudi na prvi pogled ne vide. Jedna od njih svakako je i to da je to prva utrka na svijetu s čeličnim kolima. Ne postoji nijedna utrka vozila bilo koje vrste na čeličnim kolima – kaže Rogulić.
Prijave za utrku su već krenule, dovoljno se prijaviti online na prijavnicu

https://docs.google.com/forms/d/11gVQyP1nhe5p9H60i-pKWyS1Z8WCjhx_xIWBlQ1l_dI/viewform