Apolitični

Svjetski prepoznat projekt „Suvremena japanska grafika“ u Dubrovniku

Umjetnička galerija Dubrovnik neorenesansno-gotičkog stila, ovog četvrtka, 4. lipnja u 20 sati otvara veliku izložbu međunarodnog karaktera pod nazivom „Suvremena japanska grafika“. Inače, ova grafika veoma je cijenjena u svijetu umjetnosti, pa ako želite ponešto o tome saznati iz prve ruke, obavezno dođite sutra u galeriju gdje će dva grafička umjetnika, Shu Ueno i Toshiya Suzuki, održati zanimljivo predavanje o izradi grafika.

Navedena galerija domaćin je tridesetak najistaknutijih predstavnika japanske suvremene grafike, a najzaslužnija je za njihovo predstavljanje kustosica izložbe Vesna Delić Gozze koja je i predložila ovaj projekt, kao i slovenski grafičar Leon Zakrajšek koji je obavio dogovore s japanskim autorima. Inače, g. Zakrajšek nekoć je bio student i jedan od rijetkih koji je dobio i iskoristio mogućnost kao stipendist japanske vlade ući i vrlo zatvoreni i posebno odabrani krug svjetski prepoznate japanske grafike.

Ovakva izložba vrhunskih majstora grafike sa zajedničkim i univerzalnim stilom i savršenstvom grafičke tehnike, s kombinacijom više tehnika u jedan jezik, potvrđuju stručnjaci, rijetko je viđen projekt u Europi. Nadalje, izložba je najavljena kao izuzetno umjetničko kvalitetna, te je primjer kombinacije tradicije i modernog umjetničkog izričaja. Tridesetak autora, svaki predstavljen s dva rada, privlači svjetsku pozornost tako da su iz Umjetničke galerije odlučili izložbu držati u postavu do početka kolovoza.
Svaka izložba dobro je došla, a posebno međunarodna koja potvrđuje i smješta Dubrovnik visoko na ljestvici kulturnih događanja u Europi i svijetu.

Više u kategoriji: Kultura

D. Šabić, mag. nov.