Apolitični

Svjetski dan zdravlja – Koliko je vaša hrana sigurna?

Pod sloganom „sigurnost hrane od proizvođača do potrošača“ kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, 7. travnja 2015. godine, ističe se važnost zdravstveno sigurne hrane i same kvalitete, što je osnova kvalitetnog života i dobrog zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija s temom sigurnosti hrane želi ukazati na važnost stanja svih sudionika u prehrambenom lancu, od samih uzgajivača, prodavača, potrošača, kao i državnih institucija koje se brinu za sigurnost hrane.

U Hrvatskoj obilježavanje dana započinje „zdravim doručkom“ u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a nastavak slijedi u školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, gdje sudjeluju predstavnici institucija koje se bave sigurnošću hrane. Na Cvjetnom trgu na štandu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje građani će moći izmjeriti šećer, krvni tlak, tjelesnu masu i visinu te dobiti informacije o tome kako poboljšati svoje životne navike. Donosimo vam nekoliko savjeta.

Da biste spriječili prijenos mikroorganizama kao mogućih uzročnika raznih bolesti, od velike je važnosti održavati higijenu ruku, kao i hrane i pribora kojom se obrađuju namirnice. Patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200 različitih bolesti u što spadaju opasne infekcije poput meningitisa. Kuhana i sirova hrana treba biti odvojena, osobito meso jer može sadržavati mikroorganizme koji se za vrijeme obrade mogu prenijeti na ostalu hranu.

Meso je uvijek potrebno termički obraditi, pokazalo se da obrada već pri 70 ºC pridonosi njegovoj sigurnosti; kuhanu hranu ne ostavljati duže od dva sata izvan hladnjaka, a preporuka je ne odmrzavati smrznutu hranu na sobnoj temperaturi. Onečišćenom hranom i vodom u organizam ulaze štetne bakterije, virusi, paraziti ili štetni kemijski spojevi, uzrokujući razne bolesti, obično infektivne ili toksične po svojoj prirodi.

Za kraj, slijedi nekoliko informacija o današnjem danu. Svjetski dan zdravlja slavi se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) World Health Organization. Prvi skup održan je 1948. godine, a 7. travnja je određen kao Svjetski dan zdravlja te se počinje slaviti od 1950. godine. Ovaj dan od velike je važnosti jer se svake godine određenom temom nastoji ljudima probuditi svijest o važnosti zdravlja o čemu bismo trebali voditi računa ne samo danas, već tijekom cijele godine.

Više u kategoriji: Zdravlje; Život
A. Vukušić, univ. bacc. ing. agr.