Apolitični

Svjetski dan voda – „Voda i poslovi” na makarski način

Svjetski dan voda obilježava se, već dvadeset i treću godinu uzastopce, 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Voda i poslovi” (Water & Jobs), te se i ove godine obilježava putem različitih aktivnosti diljem svijeta.

Danas se skoro polovica radno sposobne populacije u svijetu bavi poslovima vezano uz, i o vodi, no ipak milijuni zaposlenih nisu prepoznati niti zaštićeni osnovnim radnim pravima. Stoga, ovogodišnja tema ima zadatak pokazati da kvantiteta i kvaliteta vode može promijeniti kvalitetu života, pa čak i transformirati ekonomiju i društvo.
Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama održanoj 1977. godine u Mer del Plati, Argentina. Nakon preporuke konferencije UN o okolišu i razvoju (UNCED) održane u Rio de Janeiru 1992. godine, Opća skupština UN rezolucijom je odredila 22. ožujak 1993. godine kao prvi službeni Svjetski dan voda.

Tako će u većini gradova Lijepe Naše ovaj međunarodni dan posvećen vodama biti obilježen različitim programima, od stručnih i edukativnih predavanja, kulturnih izvedbi do glazbenih nastupa. U gradu podno Biokova, Makarskoj, Javna ustanova „Park prirode Biokovo” ove godine obilježit će Svjetski dan voda edukativnom radionicom za skupinu djece predškolskog uzrasta s posebnim naglaskom na kruženje vode u prirodi, te vodi i poslovima. Aktivnosti će biti provedene u suradnji s Makarskim komunalcem u Dječjim vrtiću „Biokovsko zvonce” – vrtić Ciciban. Edukativne aktivnosti provodit će djelatnici stručne službe Ustanove i Makarskog komunalca sa skupinom od 20 djece i njihovim odgajateljicama u utorak, 22. ožujka 2016. godine.
Također, u sklopu akcije obilježavanja ovog značajnog datuma u zaštiti prirode, već tradicionalno u suradnji s udrugom „Mucića ledenice” u srijedu, 23. ožujka 2016. godine obavit će se čišćenje lokvi sa sjeverne strane Parka, a na području općine Zagvozd. Obilježite i vi Svjetski dan voda na svoj poseban i koristan način!

Više u kategoriji: Obrazovanje; Život
Izvor i foto: makarska-post.com
D. Šabić, mag. nov.