Apolitični

Svjetski dan vlažnih staništa

Svake se godine 2. veljače obilježava kao Svjetski dan vlažnih staništa, čime se podsjeća na datum potpisivanja Ramsarske konvencije.

Ramsarska konvencija je međunarodni sporazum o zaštiti vlažnih staništa, potpisana u iranskom gradu Ramsaru 2. veljače 1971. godine.

To je ujedno i sporazum koji čini okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i razumnom, odnosno održivom iskorištavanju močvarnih staništa. Konvencija obvezuje svaku stranku na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju kao i na posebne obveze vezane uz močvarna staništa od međunarodne važnosti koja se upisuju u tzv. Ramsarski popis.
Močvarna staništa definirana su kao ‘područja močvara, bara, tresetišta ili voda, bilo prirodna ili umjetna, stalna ili privremena, s vodom stajaćicom ili tekućicom, boćatom ili slanom, uključujući morsku vodu, čija dubina za oseke ne prelazi 6 metara.’ Poseban je naglasak na zaštiti voda kao glavnog ekološkog čimbenika koji uvjetuje nastanak i opstanak močvarnih staništa.

U Hrvatskoj je na Ramsarski popis uvršteno ukupno 5 područja: Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, ribnjaci Crna Mlaka, Vransko jezero i donji tok Delte Neretve.
Delta rijeke Neretve uvrštena je na Ramsarski popis 18. siječnja 1993. godine u površini od 12,742 ha.

 

Delta rijeke Neretve predstavlja ostatke rijetkih reliktnih sredozemnih močvara s očuvanim obalnim lagunama. Jedina je prava delta u Hrvatskoj koja je u dobrom dijelu sa svim svojim obilježjima vlažnog i močvarnog područja još uvijek očuvana. Iako je veći dio nekad nepreglednih močvarnih prostora danas izmijenjen, ovdje su još uvijek očuvane velike površine močvarnih staništa, a posebno su značajni prostrani trščaci, koji su najveći i vrstama najbogatiji u cijelom sredozemnom dijelu Hrvatske.

Područje je izričito važno u ornitološkom pogledu, zabilježeno je 310 vrsta ptica, stanarica i onih u selidbi i zimovanju. Područje je važno i u ihtiološkom pogledu i jedinstveno je po tradicionalnom načinu obrade zemlje – jendečenju.

Temeljem Zakona o zaštiti prirode u području delte rijeke Neretve zaštićeno je ukupno šest zaštićenih područja od čega ukupno četiri u kategoriji posebni rezervati: Orepak, Prud, Pod gredom, Delta Neretve – jugoistočni dio te dva područja u kategoriji značajni krajobraz Modro oko i jezero Desne i Predolac – Šibenica

Više u kategoriji: Obrazovanje
Izvor i foto: Nikolina Đangradović
D. Šabić, mag. nov.