Apolitični

Svjetski Dan Televizije obilježimo gledanjem

Današnji datum u svijetu se obilježava kao Svjetski Dan Televizije, obilježimo ga na različite načine 

Svima nam je jako dobro poznato što nam znači televizija, njen program i sadržaj i koliko ona povezuje i zbližava ljude diljem svijeta. Prisjetimo se prvih početaka TV emitiranja kod nas u Njemačkoj i Americi.

Svjetski Dan Televizije obilježimo ga gledanjem

Počeci televizijskog emitiranja u Hrvatskoj
Dana 15. svibnja 1956., na 30. obljetnicu emitiranja programa Radija Zagreb, u Tomislavovom domu na Sljemenu, proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe.
Osnivač i prvi generalni direktor RTV Zagreb je bio narodni heroj Ivan Šibl, po kojem se danas zove nagrada za životno djelo HRT-a. Izravnim prijenosom svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma na južnoj obali Save 7. rujna 1956. počelo je emitiranje Televizije Zagreb. Redovito emitiranje eksperimentalnog programa Zagrebačke televizije iz Jurišićeve 4 počelo je 19. studenog iste godine.
Već 12. svibnja iduće godine emitiran je prvi izravni televizijski prijenos nogometne utakmice sa stadiona u Maksimiru, nakon kojeg su slijedili prijenosi i drugih športskih događaja.

TV u Americi

Nakon godina eksperimentiranja, kao početak komercijalnog emitiranja u SAD-u uzima se 1. srpanj 1941. godine, a iznenađujući je podatak da 1955. godine polovica svih američkih kućanstava ima u posjedu TV uređaj.

Svjetski Dan Televizije obilježimo ga gledanjem

Televizija u Njemačkoj

Televizor u Njemačkoj predstavlja svojevrsni kulturni, društveni, politički i gospodarski dio njemačkog medijskog krajolika. Po nekim procjenama cca 96 posto njemačkih kućanstava posjeduje najmanje jedan TV uređaj.
Dana 22. ožujka 1935, krenuo je prvi redoviti televizijski program na svijetu, s emitiranjem uživo. Prva TV stanica Pavao Nipkow u Berlinu emitirala je program u limitiranom vremenskom opsegu, oko 2 sata, uvečer. Otvaranjem prve dvorane (Berlin-Potsdam, Neuruppin), TV program je predstavljen široj javnosti.
Prva vrhunska predstava prenošena preko TV ekrana su bile Ljetne Olimpijske igre 1936. Sve ostalo je povijest…
Posjetite nas od 21-23.11. Svjetski Dan Televizije, MSU-Zagreb