Apolitični

Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja

Obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi
Darujte život. Darujte krv.
Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja obilježava se svake godine diljem svijeta na humanitaran i društven način. Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život, te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.
Jeste li znali da se jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života?

Zašto se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi?

Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15% svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi.


Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, predstavlja temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje. U mnogim zemljama potražnja nadmašuje ponudu, stoga su službe koje se bave prikupljanjem krvi pred velikim izazovom jer moraju osigurati dovoljne količine krvi i istovremeno se pobrinuti za kvalitetu i sigurnost.
Na Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja prilika je prisjetiti se nekih ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), među kojima je i težnja da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi. Danas su u 62 zemlje svijeta nacionalne zalihe krvi prikupljene od dobrovoljnih darivatelja krvi. Ali u 40 zemalja još uvijek se ovisi o obiteljskom darivanju krvi i plaćenim darivateljima krvi i manje od 25% doza krvi prikupi se od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.
Darivatelji krvi su ljudi zaista velikog i humanog srca, spremni u svakom trenutku dati dio sebe za drugoga. Svim takvim ljudima od srca čestitamo njihov međunarodni dan!
Izvor i foto: hck.hr