Apolitični

Svjetska zdravstvena organizacija: Trebali bi zabraniti genetsko modificiranje i stvaranje superljudi

Proteklih je godina u genetici napravljeno nekoliko velikih koraka unaprijed. S jedne strane, znanstvenici su usavršili CRISPR, alat kojim mogu lakše i precizinije upravljati genima, no s druge strane pojavili su se neki sporni eksperimenti koji su ukazali na sve potencijalno negativne strane petljanja po ljudskom genomu.

S obzirom na to da je manipulacija genima veoma kontroverzna tema, Svjetska zdravstvena organizacija angažirala je svoj savjetnički odbor kako bi sastavili preporuke i etičke smjernice za međunarodnu znanstvenu zajednicu, a vezano uz genetsku modifikaciju.

Dva izvještaja koja su objavljena u ponedjeljak pozabavila su se potencijalnim posljedicama i jasno dala do znanja da bilo kakvo petljanje po ljudskim genima, izvan medicinski nužnog, neće dobiti zeleno svjetlo.

Upozorili su i kako bi se trebalo zabraniti bilo kakvo mijenjanje gena koje bi utjecalo na ojačavanje ljudskih sposobnosti, a koje bi se moglo prenijeti na sljedeću generaciju. U prijevodu, genetska modifikacija koja bi stvorila superljude nije prihvatljiva.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay