Apolitični

SVIJET NOGOMETA JE PRERASTAO U FINANCIJSKI ELDORADO!

Fama o najboljem HNL-u sudara se sa zbiljom da je ugrožena baza nogometa jer mladih je sve manje

Svijet nogometa je prerastao u financijski eldorado. Govorim o višim razinama, gdje novac nije (baš) problem. Pravi problem jest što je taj biznis nogomet, po diktatu i interesu sve brojnijih industrijalaca-bogataša postao vodilja svim daljnjim nižim statusnim razinama nogometa. Što je nonsens jer tamo nema financijskih obilja i posljedičnih biznis uvjeta. PSG i City mogu trošiti kao sumanuti za svoje ambicije, ali i čekati da se dogode bez briga kako će to financijski trpjeti.

Prvi su već investirali 1,5 milijardu eura, a drugi blizu 2 milijarde eura, ali ne uspijevaju biti prvi u Europi (svijetu). U logici šeika, emira i inih svjetskih financijaša, teško je razumjeti zašto njihov veći novac ne stvara razliku u odnosu na Real, Liverpool, Bayern, koji troše manje a uzimaju naslove. Neki očito niti ne mare. Kao da se ne uči iz ludila koje je vladalo u Barceloni, gdje su proteklu dekadu trošili kao šeici, a zarađivali kao “običan klub”. Dembele, Griezmann, Neymar i slične avanture dovele su “klub više od kluba” na rub bankrota. Chelsea je dva puta uzimao Lukakua (ljetos za 115 milijuna) i sada će ga pustiti da ode za manji novac jer niti on želi biti u Tuchelovoj momčadi, niti ga oni tamo žele. Novi vlasnik će sve to pokriti.

Daleko od elita

Hrvatski nogomet je odveć siromašnih uvjeta i malih dimenzija da bi se ravnao po tim elitama. Pogotovo si ne može dopustiti odmak od nogometne logike jer samo zahvaljujući njoj nadarenost naše mladosti došla je do izražaja i na višim razinama. Što duže bježali od istine da je ta logika u defenzivi spram pumpanja fame o “nikad boljem nogometu”, teže će se vratiti masovnost nadarenih.

Mladi sve manje vjeruju da u ovakvom biznis nogometu mogu prosperirati talentom i radom. Zato ih sve više odustaje. Tko ne vjeruje neka obilazi bazu diljem zemlje, a ne glavnih gradova…

Cijeli članak možete pročitati na: sportske.jutarnji.hr

Foto: Pixabay