Apolitični

Svijet gubi utrku u postizanju klimatskih ciljeva

Svijet gubi utrku u postizanju klimatskih ciljeva, upozorio je u utorak predsjednik predstojećeg samita o klimi COP28 u trenutku kada se šefovi afričkih država okupljaju u Keniji kako bi razgovarali o financiranju agende za okoliš na svom kontinentu.

Ova zlokobna izjava Sultana Al Jabera, koji će predsjedati klimatskim samitom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem studenoga, dolazi uoči prve “globalne procjene” UN-a o tome što pojedine zemlje čine po pitanju klimatskih promjena.

Ne ostvarujemo rezultate na vrijeme, rekao je Jaber izaslanstvima na afričkom samitu o klimi koji se održava u Nairobiju.

Mitika Mvenda iz Panafričke alijanse za klimatsku pravdu je rekla da kontinent na godišnjem nivou za sektor klime dobija oko 16 milijardi dolara, mnogo manje onoga što je potrebno i “djelić” budžeta nekih kompanija zagađivača.

Baza podataka o emisijama Europske komisije za globalna istraživanja atmosfere (EDGAR) pokazuje da su afričke nacije najmanje krive za nakupljanje stakleničkih plinova u atmosferi, dok SAD i Kina od 1970. ispuštaju najviše ugljičnog dioksida, 270,6 gigatona i 253 gigatona. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay