Apolitični

Svijet će ove godine proizvesti e-otpada težine Kineskog zida, pod hitno moramo početi reciklirati

Prema nekim studijama oko 40 posto teških metala koji završe na odlagalištima otpada u SAD-u dolazi od odbačenih elektroničkih uređaja.

Potrošačka elektronika sve je veći problem u svijetu. Zbog gomile uređaja koji svake godine izlaze na tržište, povećava se i količina elektroničkih uređaja koji završavaju na smetlištima (i divljim odlagalištima) u cijelom svijetu.

Prema procjenama WEEE Foruma (Waste Electrical and Electronic Equipment), ove se godine očekuje da će količina otpadne potrošačke elektronike i elektroničke opreme iznositi nevjerojatnih 57,4 milijuna tona. To je težina veća od težine Kineskog zida.

Problem je što se e-otpad veoma rijetko reciklira. Umjesto da se iskoriste njegovi dijelovi, najčešće se zatrpava na odlagališta smeća ili čak pali.

Stoga stručnjaci pozivaju domaćinstva, korporacije i vlade da aktivnije krenu u popravke, recikliranje i ponovno korištenje neželjenih elektroničkih uređaja.

Velika količina elektroničkog otpada trebala bi se smatrati resursom iz kojeg je moguće izvući vrijedne materijale, čime bi se ujedno smanjila potražnja za njima, ističu iz WEEE Foruma.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pexels