Apolitični

ŠVICARSKI MEDIKAMENT BLOKIRA KOBNU UPALU PLUĆA! Lijek za artritis Actemra (tocilizumab), mogao bi biti spasonosan za najteže oboljele od Covida-19

Nema cjepiva, nema lijeka. Barem zasad Covid-19 i dalje je bez ozbiljnog neprijatelja. No, optimizam bude studije koje se rade diljem svijeta, a trebale bi pokazati ima li među postojećim lijekovima neki koji bi ipak mogao pomoći najtežim pacijentima. Jedan takav je i Actemra (tocilizumab), biološki lijek kojim se inače liječi reumatoidni artritis.

Nakon što su teški pacijenti primjerice u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Japanu, Kini i nekim drugim zemljama dobro reagirali na liječenje Actemrom, krenulo je nekoliko studija, ali najviše se očekuje od COVACTA-e, studije koja se radi pod “patronatom” FDA (Američka agencija za hranu i lijekove).

Riječ je o lijeku koji proizvodi švicarska tvrtka Roche za liječenje autoimune bolesti reumatoidnog artritisa, a za tu je namjenu registriran i u Hrvatskoj. Znanstvenici naglašavaju da postoje dobri razlozi za vjerovanje da bi lijek mogao blokirati upalni proces u plućima, odnosno smanjiti potrebu za respiratorima, kao i broj umrlih od Covida-19. Actemra djeluje tako da smanjuje razinu proteina interleukina-6 (IL-6) kojeg pacijenti s reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što uzrokuje upalu.

Lijek blokira taj protein i tako se upala smiruje pa se smatra da bi mogao spriječiti i prekomjernu reakciju imunološkog sustava kod nekih pacijenata s koronavirusom. Riječ je o citokinskoj oluji zbog koje upalne molekule otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kisika.

Također može doći do zatajenja više organa, odnosno do smrtonosnog šoka.

Zemlje koje su koristile Actemru za liječenje Covida-19, uključujući i Kinu, u jednom su izvješću već ranije navele da se od 20 liječenih teških pacijenta oporavilo čak 19.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay