Apolitični

Svi u Radošić na stare discipline i domaće delicije

Ove nedjelje (sunčane), 29. svibnja, održava se 23. seoska olimpijada starih športova i susret bikova u starom selu Radošić u Dalmatinskoj zagori, u stoljetnoj šumi hrasta medunca (zaštićenom spomeniku prirode).

Na programu su stare športske discipline, a natjecanja počinju već od 09:00 jutarnjih sati i završavaju atraktivnom revijom bikova. Od spomenutih disciplina izdvajamo one koje su nekada igrali i s uspjehom prezentirali naši stari preci. To su skok u dalj s mjesta, kamena s ramena, potezanje klipa, jačanje, borba na gredi, potezanje konopa za žene i muškarce, obaranje ruke, i drugi.


Cjelodnevni nedjeljni program uz športski, prožet je kulturno-umjetničkim nastupima KUD-ova uz zanimljivu lutriju, veliku gastronomsku ponudu domaćih specijaliteta, zabavni program za djecu i izložbeno prodajni sajam. I ove se godine očekuje više tisuća posjetitelja ljubitelja starih običaja, tradicije i baštine na travnatim terenima Eko etno sela Škopljanci – Radošić, a na kraju spomenimo kako će se ove godine odigrati revijalna nogometna utakmica u kojoj će nastupiti Hajdukove legende, estradne zvijezde i naši slavni športaši…
To će biti pravi derbi na livadi jer u ovom dalmatinskom mjestu nema nogometnog igrališta, pa će Mornar, Vejić, Vuković, Adamović, Runje, Putnik, Šurjak, Đoni, Miladin, Đolonga, Škopljanac, Martić, Karaman, Škaro, Karan, Boraska… i mnogi drugi dobro morati pripaziti kako udaraju balun koji će letjeti na sve strane novog „Poljuda” u Radošiću.

Foto: radosic.com