Apolitični

Svi proizvođači je žele: Nova revolucionarna boja smanjit će uporabu klime!

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue nedavno su razvili bijelu boja koja je odbijala toplinu, ali sada su otišli korak dalje i unaprijedili formulu. Razvili su novu formulu bijele boje koja ju čini tanjom i lakšom te idealnom za odbijanje topline daleko od automobila, vlakova i zrakoplova.

“Kontaktirali su me svi, od proizvođača svemirskih letjelica preko arhitekata do tvrtki koje proizvode odjeću i obuću”, rekao je Xiulin Ruan, profesor strojarstva s Purduea i jedan od autora ove boje dodajući da ih je sve zanimalo gdje to mogu kupiti, piše Revija HAK.

Izvorna bijela boja koristila je nano čestice barijevog sulfata za reflektiranje 98,1% sunčeve svjetlosti, hladeći vanjske površine više od 4,5°C ispod temperature okoline. 

Zato je Ruanov tim počeo eksperimentirati s drugim materijalima, pomičući granicu sposobnosti materijala da raspršuju Sunčevu svjetlost. Njihova najnovija formula je nano porozna boja koja sadrži heksagonalni bor nitrid kao pigment, tvar koja se uglavnom koristi u mazivima. Ova nova boja postiže gotovo istu referentnu vrijednost sunčeve refleksije (97,9%) sa samo jednim slojem boje od 150 mikrona (0.15 mm na slici gore).

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay