Apolitični

Svi na Festival žudija u Imotski

Na Uskršnji ponedjeljak , pozivano vas na sada već tradicionalno druženje, Festival žudija iz cijele Dalmacije. No prisjetimo se, Festival žudija započeo je od snimanja 3. Milenijske fotografije Šime Strikomana 2001. g. Sedam je puta održan u Vodicama, te u Vidu, Prvić Šepurinama, Kninu, Metkoviću. župa Sv. Nikole i Tisnom. Uz Vodičke žudije okupili su se čuvari Kristova groba iz Tisnoga, Šepurina s otoka Prvića, Vrlike i Metkovića. Vodički žudiji su tema koja je Šimu Strikomana od najranijeg djetinjstva svojim dramatskim i vizualnim efektima oduševljavala, te je na najrazličitije načine bio sudionik tog vjerskog događanja.
Danas je ta tema prepoznata kao izuzetno vrijedan spektakl hrvatske pasionske baštine koju je Strikoman, kao umjetnik, snimatelj i fotograf, potaknut željom za osnaženjem običaja, svojim radovima otkrio široj javnosti. Tako se Strikomanova fascinacija tom tematikom pretočila u fotoalbumske serijale izuzetne umjetničke poetike poznate pod naslovom “Terra Croatica”. Iz “Terre Croatice” proizašli su Milenijski susreti i Milenijska fotografija. Oni iskazuju potrebu jedinstva čovjeka tjelesno, emocionalno, intelektualno i duhovno vezanog za zemlju i druge ljude. One ukazuju na vječnu potrebu ljubavi i slobode čovjeka. Ove godine će se Festival žudija održati u Imotskom na Uskršnji ponedjeljak u kojem će nastupiti više od trideset župa s područja dalmacije i njene Zagore.
Ovaj festival nije natjecateljskog duha i spada u neprofitne aktivnosti, u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali i svi sa svojim posebnostima ukazuju u čemu i jest smisao svega ovog, a to je očuvanje kulturne baštine i skretanje pozornosti na lokalne običaje koji pomalo nestaju, te građenje poštovanja i razumijevanja među kulturama. Kroz festivalski okvir pokreće se želja i potreba manjih mjesta da obnove svoje običaje, da istaknu ljepote kojima će se identificirati, da se natječu u originalnosti i skupnim projektima koji povezuju ljude. Poseban adut je različitost svake grupe, koje to trebaju pravilno iskoristiti, pokazati najbolje što imaju, pokazati svoju lokalnu različitost i tradiciju, te razviti svoje priče koje privlače, osvajaju goste, grade imidž i brand mjesta – destinacije.
Uz istinske čestitke za Uskrs, vidimo se na Festivalu Žudija u Imotskome.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: facebook.com
D. Šabić, mag. nov.