Apolitični

Svi govore o NFT-u, no znate li što je to i zašto je odjednom tako popularan?

Nezamjenjivi tokeni su digitalna imovina, a najčešće je riječ o umjetninama ili vrijednostima poput animacija, virtualnih nekretnina kao i kolekcionarskih sportskih karata. No, kako to sve funkcionira?

NFT su trenutno najpoznatiji kao nekakav oblik digitalnih umjetnina. Kao što kupujete fizičke slike, tako ih možete kupovati i u digitalnom formatu. To je samo jedan od oblika. Zapravo je NFT skraćenica od non-fungible token, to je kao nekakav pametni Ugovor koji vama jamči vlasništvo nad nečim, pojasnio je stručnjak za marketing Ilija Brajković.

Nezamjenjivi tokeni su digitalna imovina, a najčešće je riječ o umjetninama ili vrijednostima poput animacija, virtualnih nekretnina kao i kolekcionarskih sportskih karata. Kako bi se one mogle kupovati ili prodavati otvoreno je i nekoliko virtualnih tržnica.

Cijela priča oko kriptovaluta, NFT-ova i pozadinskih tehnologija zove se blockchain i sve se upravo na njoj izvršava. Ugovori su javni i može se vidjeti koji virtualni novčanik je vlasnik određene kriptovalute i određenog NFT-a. No za razliku od kriptovaluta koje su sredstvo plaćanja i kupovanja, NFT je nezamjenjiv.

NFT je nekakvo djelo, nekakva slika u fizičkom obliku i vi ju ne možete tek tako zamijeniti za neku drugu sliku. Ne možete vi meni donijeti Picassa pa ja Vama donesem Vlahu Bukovca i mi se sada nekako mijenjamo. Načelno to nisu zamjenjive stvari, pojašnjava Brajković.

Cijenu digitalnih umjetnina određuje ponuda i potražnja, kao i prepoznatljivost umjetnika. Za razliku od standardnog načina plaćanja umjetnina njih možete kupovati isključivo u kripto valutama. U dizajnu se okušao i hrvatski slikar Igor Taritaš.

Mislim da je to neizbježno jer će nas kad tad sve dočekati. Papiri će se jedan dan zamijeniti s ekranom tako da mislim da treba sve pokušati. Mislim da je to još jedan od oblika gdje se umjetnici mogu izraziti, kaže Taritaš.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay