Apolitični

Svi gosti pitaju – lijepo vam je podmorje, ali gdje je riba?

Najljepše more na svijetu koje se na milijunima fotografija ovih ljetnih mjeseci ponosno dijeli po internetskim bespućima ima i mnogima nevidljivu drugu stranu, onu ispod površine. Taj nijemi svijet svakodnevno proživljava pravu dramu pokušavajući probaviti sve što mu ljudska civilizacija nabacuje, od rijeka smeća i kanalizacije do betona i građevinskog otpada za urbanizaciju obalnog pojasa.

Kad uz to dodate globalno zatopljenje i nekontroliranu eksterminaciju ribljeg svijeta, onda dobijete bolji dojam aktualnog stanja pod morem. Ne treba ići previše u prošlost da bi se usporedilo bogatstvo podmorja nekad i sad, dovoljno je pitati srednju generaciju ribolovaca. Iz godine u godinu su ulovi sve slabiji, nekih ribljih vrsta više nema ni za lijek tako da ih čak ni ronioci s bocama na nekoć atraktivnim lokacijama više ne mogu vidjeti.

Vlasnik krapanjskog ronilačkog centra Mediterraneo Emil Lemac, i sam nekoć profesionalni ribar u otvorenom nam je razgovoru izrazio zabrinutost lošim stanjem podmorja i nedostatkom strategije za očuvanje prirode bez koje uskoro neće biti niti ribe niti ronilačkog turizma.

– Kakva vam je ova sezona?

– U ovome sam poslu 25 godina i nikada nije bilo ovako loše. Turisti dođu na zaron i doslovno nemaju što vidjeti. Već je to i prije korone bilo vidljivo. Sjećam se vremena kad smo otvorili, bilo je tu puno više pravih gostiju, opremljenih i educiranih ronilaca iz Njemačke, Češke, Poljske i Skandinavije. Sada je to sve palo.

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay