Apolitični

Sveučilište u Splitu: Radimo povijesni iskorak kroz pripremu najvećeg broja EU projekata u Dalmaciji!

Sveučilište u Splitu: Radimo povijesni iskorak kroz pripremu najvećeg broja EU projekata u Dalmaciji!

Sveučilište u Splitu radi povijesni iskorak kroz pripremu najvećeg broja EU projekata u Dalmaciji: pripremljeno je nekoliko projekata u ukupnoj vrijednosti većoj od 150 milijuna eura! Svi projekti, koji su rezultat dugogodišnjeg rada uprave i različitih sastavnica Sveučilišta, bit će predstavljeni na jednom mjestu u obliku završne konferencije Nova infrastruktura za suradnju Sveučilišta u Splitu i gospodarstva u 21. stoljeću, koja će se održati dana 29. studenoga u 13 sati u velikom amfiteatru nove Zgrade tri fakulteta, Ruđera Boškovića 33 u Splitu, uz nazočnost ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gospođe Gabrijele Žalac, ministra znanosti i obrazovanja gospodina prof. dr. sc. Pave Barišića te brojnih uvaženih uzvanika, župana, gradonačelnika, kao i najvećih gospodarstvenika na području Splita i Dalmacije, poručili su sa Sveučilišta u Splitu.

Sveučilište u Splitu radi povijesni iskorak kroz pripremu najvećeg broja EU projekata u Dalmaciji

Konferencija obuhvaća specijalizirane stručne radionice i završni je događaj u procesu izrade projekata tehničke pomoći ‘Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji’ i ‘Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta’ financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ti projekti ovim su u potpunosti spremni za financiranje, ukupne vrijednosti 22 milijuna eura, što predstavlja jedino spremno ulaganje u znanstveno-istraživačku opremu na području jadranske Hrvatske, te se postavlja kao apsolutni prioritet za financiranje kroz EU fondove za financiranje infrastrukturnih projekata u 2017. godini.

Nadalje, predviđeno je predstavljanje projekata razvoja novog Sveučilišnog kampusa na Klisu te Sveučilišne zone u Solinu, sa sadržajima poput studentskih domova, tehnološkog parka, sveučilišnom bolnicom, prostorom za uzgoj hrane za prehranu studenata, studijem mediteranske poljoprivrede i drugim sadržajima. Nakon navedenog slijedi predstavljanje projekta Centra kompetencija u građevinarstvu i obrambenim tehnologijama – STEM područjima, te Sveučilišnog poduzetničkog inkubatora u Splitu za smještaj start-up i spin-off kompanija diplomanata i nastavnog osoblja, kao i projekta koji povezuje sve navedene komponente – programa postakademskog zapošljavanja i nastavnih baza kao jedinstvenog modela suradnje Sveučilišta sa širom zajednicom.
Svi projekti, navodi se dalje u priopćenju, planirani su za financiranje kroz određene osi iz europskih fondova, a cilj im je povijesni iskorak Sveučilišta prema jačanju suradnje s gospodarstvom i ostalim dijelovima društva, te služenju njihovim potrebama.

– Sveučilište u Splitu je pravi motor razvoja Dalmacije. Ono jedino posjeduje znanstveno-istraživačke, kompetencijske i stručne sposobnosti pokrenuti regiju iz dugogodišnje letargije i monokulture turizma, a ova konferencija u jednom sublimira dugogodišnje napore izvršene na pripremi projekata koji će omogućiti upravo navedeni iskorak prema viziji: Sveučilište u Splitu – zamašnjak razvoja Dalmacije! – poručili su sa Sveučilišta.