Apolitični

Sveti Nikola – dobročinitelj koji bi mnogima trebao postati uzor

Obilježava se blagdan sv. Nikole

Kao što već i ptice na grani znaju, danas, 6. prosinca obilježava se blagdan svetoga Nikole. Većina nas, a djeca ponajviše, taj blagdan povezuju s darivanjem i zapravo, samim početkom prosinačkih blagdana i darivanja. Međutim, osim što se sveti Nikola smatra zaštitnikom djece, moreplovaca, siromaha i drugih, malo toga javnost zna zapravo o njegovom životu koji je bio vrlo zanimljiv i nažalost, ni po čemu, moderan.

Odrekao se „zlatne kolijevke”

Naime, Nikola se u 3. stoljeću u Maloj Aziji rodio u vrlo imućnoj obitelji,ali nakon što su mu roditelju umrli od kuge, svoje nasljedstvo odlučio je podijeliti potrebitima (čiji je danas zaštitnik!) odakle je i potekla jedna od legendi vezanih za njegov život, a prema kojoj je želio neprimjetno darivati djecu darovima te ih je bacao kroz dimnjak gdje su se sušile čarape, odatle običaj da djeca večer prije Svetog Nikolu objese čarape iščekujući darove. Svoj život proveo je, osim čineći dobra djela, u pokori i isposnički.

Vjera koja oslobađa

Uz njegova dobročinstva ide i duh, vjeran Kristu i otajstvu vjere, pa ne čudi što je postao i biskup. Prema legendama, što je i uobičajeno za sve svece, imao je velik utjecaj i na svoje sunarodnjake. Jedna od njih kazuje da je car Konstantin oslobodio trojicu nepravedno osuđenih zatvorenika na smrt nakon što mu se u snu ukazao upravo Nikola. Druga, pak, legenda naglašava kako je pomogao pomorcima za vrijeme strašne oluje. Navodno su se, zbog dobročinstava koje je činio, upravo njemu pomolili te im se on ukazao, a oluja se stišala. Također mu se pripisuje uskrsnuće trojice mučenički ubijene djece i spašavanje triju sestara od bludničkog života te još mnogo toga.

Sveti Nikola popularizirao lik Djeda Božićnjaka

Osim svega navedenog, s vremenom su se priče o bogatom Nikolinom životu popularizirale, osobito diljem Europe i Amerike, do te mjere da je čovječanstvo dobilo inspiraciju za još jedan popularan „lik” Božića, Djeda Božićnjaka.

Kako bilo, sveti Nikola je s razlogom postao svetac, pa vjerovali u nj ili ne, poruka obilježavanja ovakvih blagdana je jasna – pomoći onome koji je najranjiviji i najugroženiji. Koliko je moderna Nikolina gesta da se odrekne svog bogatstva za druge, mogli bismo raspravljati, ali sigurno je da uvijek i u svakom trenutku možemo učiniti nešto više za onog kojem pomoć treba. Neka to ne stane na našoj djeci i pokojem slatkišu.