Apolitični

Svestranost Jasminka Šetke

Jasminko Šetka, profesor klarineta u Osnovnoj glazbenoj školi „Lovro pl. Matačić“, koja djeluje pri Centru za kulturu Omiš. Životno vezan uz glazbu i glazbenu kulturu, samozatajan, ali vrlo društveno aktivan u pisanju i sviranju, kao i organizaciji nekoliko projekata. Evo nekoliko zanimljivosti.

Godine 1993. i 1994. radi na humanitarnom projektu za osobe oboljele od distrofije „Rukom u ruci do sunca“ kao skladatelj i glazbeni producent projekta, a od 1994. do 1997. g. stalni je honorarni suradnik u Orkestru HRM. U organizaciji resornog Ministarstva pohađa sve seminare i stručna usavršavanja za klarinetiste. Od 1999. g. radi kao producent humanitarnog koncerta „Suze ljubavi“, pri Udruzi žena oboljelih od karcinoma na dojci, čiji je volonter.
Od 1999. g. prof. Šetka sudjeluje u očuvanju klapske glazbene baštine surađujući s klapama kao njihov voditelj i to: muške klape Mastrinka – Donja Kaštela (1999.-2000.), muške klape Versi – Split (2000.-2001.), muške klape Tragos – Trogir (2000.-2005.), od 2004. vodi mješovitu klapu 7 Kaštela – Kaštela, od 2006. do 2012. mušku klapu Šufit – Split s kojom postaje trostruki uzastopni apsolutni pobjednik Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Nadalje, voditelj je ženske klape Dalmatinke – Split (2007.-2008.), ženske klape Ventula – Split (2008.-2009.) te od 2009. g. muške klape Pasika – Kostanje. Od 2004. do 2010. g. bio je voditelj Gradskog orkestra Omiš.

Kao skladatelj ostvario je suradnju s mnogim pjevačima kao što su Oliver Dragojević, Tedi Spalato, Tereza Kesovija, Ibrica Jusić, Zrinka, grupa Tajna veza i grupa Crvena Jabuka. Kako je umjetnički voditelj dijela programa Sudamje 2015., a uhvatiti ga na jednom mjestu i nije baš lako, uslijedilo je nekoliko brzopoteznih upita…

Može li se od umjetničkog rada živjeti?
– Od umjetnosti se može živjeti, ako si zbilja umjetnik i ako to voliš. Ali pojam umjetnik je vrlo, vrlo teška riječ.

Ove si godine umjetnički birao klape i pučke „pivače“ za Sudamju 2015. Kakva je poveznica tebe i Festivala dalmatinskih klapa Omiš?
– FDK je za mene institucija od koje učim i kojoj se divim, i tako će biti i dalje. Onaj tko se nije poklonio omiškoj publici na omiškoj pjaceti jednostavno ne zna što je izgubio.
A kada sam dobio priliku umjetnički urediti i odabrati koje će klape i pučki pivači nastupiti i nije bilo lako odlučiti koga uzeti, obzirom kako ima jako puno kvalitetnih izvođača za ovakvu vrstu programa. No radujem se Sudamji 2015. te se nadam kako će ovaj program dati svoj umjetnički doprinos cijelom desetodnevnom sadržaju programa obilježavanja dana Grada i blagdana zaštitnika sv. Dujma.

Dragi čitatelji portala Terracon News, donosimo vam dio navedenog programa.

29. VEČERI DALMATINSKIH KLAPA I PUČKIH PIVAČA
Peristil, 5. svibnja 2015. g.
Nastupaju: Pučki pjevači Donja Kaštela, Pučki pjevači Gospe od Otoka Solin, Pivači Salone, Pučki pjevači Podstrana, Pučki pjevači Sv. Cecilija Lukšić, Pučki pjevači Tugare, Vokalni sastav Chorus Cantores Vranjic.

KONCERT DALMATINSKIH KLAPA U HNK
HNK, 6. svibnja 2015. godine
Nastupaju: Klapa Pasika – Kostanje, Klapa Reful – Split, Klapa Iskon – Split, Klapa Filip Dević – Split, Klapa Kampaneli – Donja Kaštela, Klapa Morbin – Donji Humac, Klapa Tragos – Trogir, Klapa Vinčace – Novi Vinodolski, Klapa Cambi – Split, Klapa Kaše – Dubrovnik, Klapa Neverin – Kaštela, Klapa Mriža – Split.

Svi ste pozvani, dobro nam došli i uživajte u ovogodišnjem programu Sudamje!

Više u kategoriji: Osobe; Život; Glazba

D. Šabić, mag. nov.