Apolitični

Svestrana Ivana Šojat-Kuči…

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige moderna hrvatska spisateljica Ivana Šojat-Kuči gostovala je u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru. Ivana Šojat-Kuči žena je zanimljive biografije, višestruko nagrađivana autorica čija djela podjednako hvale i književna kritika i publika, koja je do početka devedesetih u Osijeku studirala fiziku i matematiku.
Kad je bila studentica druge godine, koncem srpnja 1991., javlja se u dobrovoljnu postrojbu. U Zboru narodne garde prošla je protutenkovsku obuku. Pušku je nosila godinu i pol, potom je bila prevoditeljica.
Ivana Šojat-Kuči je vrlo plodna književnica, izvrsno piše i za svoja književna djela je dobila brojne nagrade. Osam je godina živjela u Belgiji gdje je diplomirala francuski jezik. Prevodi s francuskog i engleskog, pjeva u zboru osječkog HNK-a, slika, majka je troje djece, dragovoljka Domovinskog rata, urednica je kazališnih izdanja, radi u kazalištu, okušala se u svim književnim vrstama. Napisala je četiri romana: Šamšiel (2002.), Understad (2009.), Ničiji sinovi (2012.) i Jom Kipur (2014.). Objavila je i zbirke priča, eseje, zbirke poezije, slikovnicu za djecu, nabrajala je temeljito pripremljena ravnateljica knjižnice Jelka Sipina u ulozi moderatorice književne večeri.
Ivana Šojat-Kuči, između ostalih, prevela je knjige Amelie Nothomb, Rolanda Barthesa, Raymonda Carvera, Gaoa Xingjianga, Pat Burker, Nuruddina Faraha, Alice Sebold, Moussa Nabatija, Luca Bessona, Paula Austera, Mathiasa Enarda.
Čestitamo svestranoj Ivani i želimo joj još mnogo uspjeha u književnom i spisateljskom poslu.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: biogradnamoru.hr
D. Šabić, mag. nov.