Apolitični

Svestrana i talentirana Ana Opačak

Nakon uspješnog predstavljanja u HRT-ovom televizijskom showu „The Voice – Najljepši glas Hrvatske” u kojem je ostala sve do polufinala, dokumentarni program HRT-a Anu Opačak angažirao je za snimanje glazbe za serijal o velikom splitskom slikaru Emanuelu Vidoviću. Po prirodi je radoznala i svestrana, pa tako rado sluša, ali i izvodi različite glazbene žanrove. Zahvaljujući bogatoj očevoj fonoteci od djetinjstva je slušala sve, od klasike, preko rocka i popa, pa do šansone i kancone. Smatra da ju je upravo to glazbeno formiralo. Inače, Ana je rođena u Splitu gdje je diplomirala engleski i talijanski jezik i književnost. Osim engleskog i talijanskog, govori i francuski, služi se i španjolskim te pjeva na svim tim jezicima, kao i na portugalskom.
Pjevala je s grupama „Lite Motive” i „058”. Iza sebe ima nastupe na festivalima kao što su „Splitski festival”, „Zagrebfest”, „Večer dalmatinske šansone”, „Melodije hrvatskog juga”, ali i višegodišnje nastupe na međunarodnim „Večerima francuske šansone” te na svjetskom festivalu frankofonije „Visa francophone” u Villefranche de Rouergue u Francuskoj gdje je 2004. predstavljala Hrvatsku.
S ‘Prijateljima šansone’ održava koncerte, kako francuske, hrvatske, tako i talijanske kancone, ali i tematske koncerte kao što je bio „Gibonni na naš način”, tj. pjesme Zlatana Stipišića Gibonnija prearanžirane i prevedene na francuski. Godine 2011. Gibonni ju je angažirao da pjeva na glazbu koju je skladao za kratkometražni animirani film „Vesla”. Godinu dana kasnije poziva je da gostuje na njegovom koncertu koji je održao u Parizu u Cabaret sauvageu gdje je s njim izvela dva dueta, pjevajući svoj dio na francuskom.
Odlučivši se za samostalnu karijeru, još u tijeku trajanja The Voicea, započela je suradnju s autorskim timom Prajo – Kunštek -Popeskić, što je rezultiralo odličnim singlom „Sve što ostaje”, uspješno predstavljenom na ovogodišnjem Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku. Video spot Borisa Sekulića sjajno je dočarao Anin artistički pristup glazbi.
Odbacivši glazbene trendove, skupa sa svojim autorima i sjajnim glazbenicima poput Elvisa Stanića, Henrija Radanovića, Marka Lazarića, Borisa Popova i Marka Firsta, Ana nastavlja slijediti svoj glazbeni san, ovaj put pretočen u pjesmu „Na kraju dana”. Pjesma je to koju će izvesti na Zagrebačkom festivalu koji će se održati 22. siječnja u zagrebačkom Hypo centru.
Sretno Ana!

Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: aquarius-records.com, facebook.com
D. Šabić, mag. nov.