Apolitični

Svemirski prihodi od svemirskog turizma: Gdje ulagati da bi se ostvario profit

Ono što se ranije činilo kao znanstvena fantastika i što su bila samo predviđanja futurologa, sada se ostvaruje – u svemir ne lete više isključivo profesionalni astronauti.  Najveći švicarski financijski holding, UBS, procjenjuje trenutni potencijal tržišta svemirskog turizma na 4 milijarde dolara, dok je u 2019. godini dao procjenu od 3 milijarde dolara.

Northern Sky Research (NSR), u svojem izvješću ‘Svemirski turizam i tržišta putovanja’, navodi kako će otprilike 57.000 putnika odletjeti u svemir do 2031. godine. Prihodi od tih svemirskih turista i orbitalnih putovanja predstavljat će većinu ukupnih prihoda industrije od 20,3 milijarde dolara.

U drugoj polovici 2022. godine očekuje se  nekoliko velikih putovanja u području svemirskog turizma. Među prvima će u svemir otići 600 ljudi, koji su već platili punu cijenu svojih karata – 250.000 dolara, uključujući Leonarda DiCaprija i Justina Biebera.

Kako profitirati od razvoja svemirskog turizma

Postoje najmanje tri niše u koje se može ulagati.

1. Komercijalni dio

Dionice Virgin Galactica može kupiti svatko. Tvrtka je uvrštena na američku burzu, NYSE. Jedna opcija je privatna kupnja dionica Blue Origin i SpaceX-a ili čekanje na njihov IPO/SPAC. Također biste mogli razmisliti o kupnji ETF-a (#ARKX).

2. Hotelijerstvo i turizam

Hoteli, aviokompanije i turoperatori tek trebaju objaviti konkretne planove za svemirski turizam, ali taj dan i nije tako daleko. Ritz-Carlton, Marriott International i Delta Air Lines se neće ustručavati obrati vrhnje na tom pomodarstvu. Boeing će vjerojatno pružiti komercijalni prijevoz posade, a zrakoplovni proizvođač Rocket Lab bit će uvršten u javno trgovanje, što će preusmjeriti više pažnje ulagača na svemir.

U ožujku 2021., Rocket Lab (#RKLB) predstavio je dvostupanjsko lansirno vozilo (Neutron) koje je u orbito odnijelo oko 8 tona korisnog tereta. Neutron će biti alternativa SpaceX-Falconu 9, rekli su u ovoj korporaciji.

3. Nekretnine u svemiru

Orbitalna skupština objavila je planove za početak izgradnje prvog svemirskog hotela na svijetu 2025. godine. Orion Span je sličnu najavu dao u travnju 2018. na konferenciji Space 2.0 u San Joseu, Kalifornija. Najavio je kako će Aurora Station (‘Aurora Station’) biti prvi svjetski hotel u orbiti. Gateway Foundation (GATEX) gradit će module (teretana, restoran, bar) za svemirske hotele. Planirano je da ti moduli budu iznajmljeni.

Cijeli članak i u koje tvrtke ulagati možete pročitati na: lidermedia.hr