Apolitični

Svemirska hrana budućnosti: dah astronauta, uzgoj insekata i svestranih gljivica

Svemirska hrana mogla bi u budućnosti biti istovremeno jednostavna, poput hamburgera napravljenog od gljiva, ali i čudna, poput proteinskog shakea napravljenog od daha astronauta.

Kako bi riješila problem prehrane astronauta na dugotrajnim misijama, NASA je u siječnju 2021. pokrenula natječaj pod nazivom Deep Space Food Challenge, tražeći od tvrtki da predlože nove načine za razvoj održive hrane za buduće misije. Na tom je natječaju sudjelovalo oko 200 tvrtki, a izbor je smanjen na 11 timova u siječnju 2023. godine, u sklopu faze 2.

Air Company, sa sjedištem u New Yorku i jedan od osam američkih finalista, dizajnirao je sustav koji bi mogao koristiti ugljični dioksid iz daha astronauta u svemiru za proizvodnju alkohola, koji bi se zatim mogao koristiti za uzgoj jestive hrane. Ta tvrtka već razvija alkohole iz CO2 za avionsko gorivo i parfeme.

Od zraka se radi hrana. Zvuči kao magija, ali kada vidite da stvarno radi, puno je jednostavnije. Uzimamo CO2, kombiniramo ga s vodom i strujom i proizvodimo proteine, kaže Stafford Sheehan, suosnivač i glavni tehnološki direktor Air Companyja.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay