Apolitični

Švedski model suzbijanja zaraze, po mnogima kontroverzan, ipak se pokazao kao mudar izbor?

Iznenađujuće dobri rezultati daju povoda za polemiku koliko je to plod liberalnog švedskog pristupa suzbijanju koronavirusa.

Izvanredni polugodišnji rezultati švedskih kompanija pokazuju da se tamošnji liberalni model suzbijanja zaraze koronavirusom – po mnogima kontroverzan – pokazao kao mudar izbor, gledano s ekonomskog stajališta.

Kako navodi Financial Times, sezona objave financijskih izvješća pokazuje da su švedske kompanije u prvom dijelu godine poslovale daleko bolje od očekivanja analitičara. I to u svim sektorima.

Ograničeni utjecaj pandemije

Od proizvođača telekomunikacijske opreme Ericsson, preko proizvođača kućanskih aparata Electrolux do banke Handelsbanken, švedski korporativni sektor značajno je nadmašio očekivanja o profitabilnosti.

Primjerice, Ericsson je u kvartalnom izvješću objavio kako je pandemija imala ograničeni utjecaj na operativnu dobit i novčani tok.

Ericsson je za drugo tromjesečje objavio prodajne prihode od 55,6 milijardi kruna – jedan posto više nego lani – te neto dobit od 2,6 milijardi kruna, nasuprot 1,8 milijardi kruna u istom lanjskom razdoblju. Drugim riječima, Ericssonova dobit skočila je 40 posto.

„Nikada nisam vidio tako velik udjel kompanija koji su objavile višu dobit od očekivanja. To je slučaj kod gotovo svake kompanije“, tvrdi Esbjorn Lundewall, glavni analitičar dioničkog tržišta u banci SEB. Iznenađujuće dobri rezultati poslovanja švedskih kompanija daju povoda za polemiku koliko je to plod kontroverznog švedskog pristupa suzbijanju širenja koronavirusa.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay