Apolitični

Švedski liječnik za ‘Slobodnu‘: Nećemo karantenu jer više šteti od virusa!

Poznato je da je Švedska zauzela bitno drugačiji stav od ostatka Europe i svijeta u borbi protiv virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19. I dalje žive koliko-toliko normalnim životom, a iako zdravstvene vlasti navode da će biti velik broj umrlih, uvjereni su da bi veća šteta za društvo bila uvođenje totalne blokade.

Šveđani su, kako je to znalo bivati i u povijesti, izabrali svoj put. A evo što nam u telefonskom intervjuu o tom putu kaže ugledni švedski neurolog i anesteziolog Claes Hultling.

– Da, mi smo zauzeli drukčiju taktiku i u tome podržavam našu vladu. Trenutno nitko u svijetu nema točne smjernice kako se boriti protiv ove bolesti. Švedska strategija ne govori da je virus slab i da ga podcjenjujemo, naprotiv svjesni smo situacije, ali nema dokaza da će stroga karantena koju je recimo uvela vaša Hrvatska biti bolja od ovog našeg modela.

– Ne možete uništiti cijelu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mjera zaista utjecati na epidemiju. Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana, te nas pogoditi i gore od virusa.

Sve osobe koje su zaražene, te svi njihovi kontakti se “love”, sustav je tako postavljen da se zaista izoliraju obitelji i prijatelji zaraženih, a ne cijela država.

– Kaos je neminovan ako izaberete predsjednika koji je kao Trump. Umjesto da su Amerikanci predvodnici u borbi protiv korone, oni zaostaju, ne snalaze se, te ne postaju dio rješenja nego problema.

U Americi se događa pravi paradoks – najmoćnija su svjetska sila, ali nemaju dovoljno respiratora, ECMO uređaja, maski, zaštitne opreme, lijekova… Ukratko: nemaju javno zdravstvo. Nemaju čak menahinčku ventilaciju ni za one koji imaju zdarvstveno osiguranje, a gdje su tek oni koji nemaju nikakvog osiguranja.

Cijeli članak možete pročitati na:slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay