Apolitični

Šveđani proizveli prvu potpuno recikliranu bateriju za električne automobile

Električni automobili postaju sve održiviji. Švedski Northvolt objavio je kako je njihov program recikliranja nazvan Revolt proizveo prvu litij-ionsku baterijsku ćeliju koja sadrži nikal-mangan-kobalt (NMC) katodu proizvedenu od metala dobivenih recikliranjem otpadnih baterija.

Sve na jednom mjestu

Sve Northvoltove mjere recikliranja i proizvodnje odvijale su se na jednom mjestu, unutar njegovog laboratorija u švedskom Västeråsu. I to je značajan napredak za globalnu industriju baterija koja industriju električnih vozila pokušava učiniti uistinu održivom. Dosad čak ni Tesla vozila nisu bila održiva. 

U stvarnosti, litij-ionske baterije zahtijevale su opsežno rudarenje sirovina, što se suprotstavlja održivom poticaju gotovih vozila. Drugim riječima, električni automobili jednostavno su premjestili zagađenje u lanac montaže, od vožnje potrošača do proizvodnje dijelova potrebnih za EV. No, proces recikliranja može oporaviti do 95% metala u baterijama, održavajući razinu čistoće usporedive s “djevičanskim” materijalom, rekla je glavna direktorica za okoliš Emma Nehrenheim iz Northvolta. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay