Apolitični

Svečano proslavljena 56. obljetnica osnutka Kemijsko-tehnološkog fakulteta

Kemijsko-tehnološki fakultet (KTF) proteklog tjedna proslavio je 56. obljetnicu utemeljenja i rada te prvu godinu djelovanja u novoj zgradi.

Na svečanoj sjednici svih djelatnika KTF-a prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je kako je riječ o jednoj od najstarijih sastavnica Sveučilišta koja se pozicionirala kao stabilna i vodeća institucija. Rektor je naglasio važnost KTF-a u znanstvenom, edukativnom i inovacijskom smislu izrazivši nadu da će napraviti veliki iskorak u internacionalizaciji studijskih programa te osnaživanju suradnje s gospodarstvom.

56. obljetnica osnutka Kemijsko-tehnološkog fakulteta

Prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, sastavnice s kojom KTF izvodi integrirani studij Farmacije, čestitao im je značajan jubilej te istaknuo kako će u novim prostorima zasigurno iskazati sve svoje potencijale.

Dan KTF-a uveličali su, među ostalim, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu te prof. dr. sc. Bruno Zelić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu sa suradnicima, dr. sc. Marin Roje, pomoćnik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković te izv. prof. dr. sc. Nenad Bolf, glavni urednik časopisa „Kemija u industriji”.

U svom izvješću o radu prof. dr. sc. Igor Jerković, dekan KTF-a, osvrnuo se na rad Fakulteta s naglaskom na posljednju godinu dana kazavši kako je u tom periodu ključni događaj bio useljenje u novu zgradu Tri fakulteta, u kojoj se nalaze 28 velikih laboratorija (započelo je opremanje njih 10), tri poluindustrijska i 24 manja laboratorija koji su u funkciji. U novim prostorima Fakultet ima čak 65 posto više površina za laboratorije, 63 posto više uredskih prostorija te 43 posto više prostora za održavanje predavanja. Izrazio je nadu da će uskoro svi laboratoriji biti smješteni u zgradi na Kampusu, odnosno da će se preseliti iz prostora u Kaštel Sućurcu.

Na svim studijskim programima Fakulteta studira ukupno 653 studenta te je dekan Jerković izrazio zadovoljstvo što je njihov ukupan broj svake godine sve veći.
– Iznimna je i znanstvena produktivnost naših djelatnika koja se iskazuje velikim brojem objavljenih radova čija citiranost kontinuirano raste, tako je u časopisima WOS prošle godine objavljeno 45 radova, koji su citirani više od tisuću puta – istaknuo je dekan Jerković. Dekan je pohvalio i čitav niz uspješnih znanstvenih projekata, ali i suradnji s gospodarstvenicima i lokalnom zajednicom.

Dan Fakulteta je bio prigoda i da se prigodno daruju najbolji studenti pa je nagradu za uspješnog mladog znanstvenika dobio dr. sc. Perica Bošković, poslijedoktorant. Dekanova nagrada najboljim studentima za ak. god. 2015./16. dodijeljena je Marijani Grbavac, Ani Đaković, Zrinki Miljak, Josipu Radiću, Kati Dorbić, Nikolini Gabelici i Anti Begonji.
Umirovljeni djelatnici Fakulteta prof. dr. sc. Davor Rušić, Mila Šošić i Smiljana Madir dobili su zahvalnicu i prigodne poklone.