Apolitični

Svečano potpisani ugovori o financiranju studentskih projekata

Svečano potpisani ugovori o financiranju studentskih projekata


Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, predsjednik Studentskog zbora Petar Ramljak i studenti nositelji projektnih aktivnosti (predstavnici studentskih udruga i pojedinci) potpisali su u četvrtak 23. veljače, u vijećnici Rektorata, Ugovore o dodjeli sredstava ostvarenih iz upisnina studenata Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2016./2017.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i prorektori Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Boris Maleš, prorektor za studente, studentski standard i studentski sport, prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost, prof. dr. sc. Alen Soldo, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost te prof.dr.sc. Marko Rosić, prorektor za logistiku, informacijsku infrastrukturu i optimizaciju.

– Cilj nam je bio povećati sredstva i financirati što više kvalitetnih projekata. Također, u skladu sa strateškim ciljevima Sveučilišta željeli smo potaknuti interdisciplinarnost. Naime, sinergijom studenata s različitih sastavnica mogu se ostvariti dobri projekti, koji će dodatno podići prepoznatljivost i vidljivost Sveučilišta – zaključio je rektor Anđelinović zahvalivši se Povjerenstvu koje je vrednovalo projekte, kao i prorektorima koji su, svaki u svom području ,pomogli pri odabiru najkvalitetnijih.

Prema riječima rektora Anđelinovića, ovakvim sustavnim financiranjem studentskih projekata, otvaranjem novih menzi te uređenjem prostora za studente i njihove udruge, napravljen je značajan iskorak u podizanju studentskog standarda, a u planu su i daljnje aktivnosti u području kulture te stvaranju novih sportskih sadržaja.

Prorektor Maleš naglasio je kako ovaj način financiranja studentskih projekata ukazuje na usmjerenost Sveučilišta prema studentima. Naime, radi se o sredstvima iz studentskih upisnina, uz pomoć kojih se osiguralo financiranje projekata koji već imaju svoju tradiciju. Zahvalio se dekanima sastavnica koji su se odrekli tog dijela novca te na taj način podržali Studentski zbor i otvorili svojim studentima nove mogućnosti.

Okupljene je pozdravio i Petar Ramljak, istaknuvši trud Studentskog zbora koji se izborio za ovakav način financiranja studentskih aktivnosti koji će pomoći studentima da razvijaju svoje vještine i usvajaju nova znanja.

Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna kuna koja su prema Pravilniku o raspodjeli sredstava iz upisnina Sveučilišta u Splitu dodijeljena studentskim udrugama za financiranje studentskih projekata u tri područja: znanost i tehnologija, kultura i umjetnost i sport. Ukupno je dodijeljeno 300 tisuća kuna više nego u prošloj akademskoj godini.

Ranije su se studentski projekti financirali jedino sredstvima Studentskog zbora, stoga je prošlogodišnja odluka Senata i Uprave Sveučilišta da se financiraju i iz sredstava ostvarenih od upisnina, značajno podigla kvalitetu studentskog standarda.

ZNANOST I TEHNOLOGIJA PROJEKTI: 11 projekata, ukupan iznos 526.000,00

KULTURA I UMJETNOST PROJEKTI: 20 projekata, ukupan iznos 530.105,00

SPORT PROJEKTI: 6 projekata, ukupan iznos 685.000,00