Apolitični

Svečano potpisani Ugovori o dodjeli stipendije Sveučilišta u Splitu

Svečano potpisani Ugovori o dodjeli stipendije Sveučilišta u Splitu


Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli stipendije Sveučilišta u Splitu za akademsku godinu 2016./2017., održano je u četvrtak, 9. ožujka, u multifunkcionalnoj dvorani sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice.

Tom prigodom stipendistima Sveučilišta u Splitu obratili su se rektor prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, prof. dr. sc. Boris Maleš, prorektor za studente, studentski standard i studentski sport te Petar Ramljak, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Svečanosti su također nazočili i prorektori prof.dr.sc. Rosanda Mulić, prof.dr.sc. Branko Matulić i prof.dr.sc. Marko Rosić.

Rektor Anđelinović je, čestitavši studentima na ostvarenom uspjehu, ustvrdio kako je dodijeljeno ukupno 125 stipendija prema kriterijima koji su uspostavljeni u suradnji sa Studentskim zborom, da bi se poticala izvrsnost te, u skladu sa strategijama razvoja Republike Hrvatske i Sveučilišta, STEM područja. Rektor je istaknuo stalan rast kvalitete studentskog standarda te je naveo kako su samo u prošloj godini otvorene četiri menze, a najavio je i nove sadržaje za studente vezane uz rekreaciju i sportski aktivizam.

Također je izrazio želju da stipendisti Sveučilišta ostanu u svom gradu i županiji te je kazao da se upravo iz tog razloga provodi Program postakademskog zapošljavanja studenta te, kroz financiranje iz EU projekata, osnivanje i uređenje Studentskog inkubatora u Spinutu. Pozvao je stipendiste da kao najbolji studenti Sveučilišta kroz alumni mrežu i sinergiju sa Sveučilištem potiču njegov razvoj.
Prorektor Maleš je dobitnicima stipendije kazao da su oni perjanica našeg Sveučilišta i oni na koje se treba ugledati. Pozvao je studente da budu proaktivni i priključe se radu Studentskog zbora i studentskih udruga, posjete Savjetovalište, kao i Ured za studente s invaliditetom koji su smješteni u zgradi namijenjenoj studentima, popularnoj „Studentuši“.

– Vaša znanja i potencijale zajedničkim snagama možemo pretvoriti u projekte – kazao je prorektor Maleš, pozvavši ih da uče kako bi ostvarili svoje snove jer će inače provesti život ispunjavajući tuđe.

Petar Ramljak je svojim kolegama poručio kako je ovaj događaj dokaz da se ne osvrću na one koji im govore da ocjene i uspjeh na fakultetu nisu važni jer su danas nagrađeni upravo zbog svog truda i angažmana tijekom studiranja. Pozvao ih je i da se jave na natječaj Studentskog zbora za natječajna sredstva jer će im rad na projektima zasigurno pomoći u daljnjem rastu i razvoju.

U glazbenom programu svečanosti sudjelovali su sopranistica Jelena Čilaš i pijanist Marin Limić.

Sveučilište je izdvojilo ukupno 1,2 milijuna kuna za 125 stipendija koje se dodjeljuju za razdoblje od 01. listopada 2016. do 30. rujna 2017. Ukupni godišnji iznos stipendije po studentu iznosi 9.600,00 kuna, odnosno 800,00 kuna mjesečno.
Stipendijama Sveučilišta potiče se i nagrađuje izvrsnost najboljih studenata, osobito u području prirodnih, tehničkih, biomedicinskih, zdravstvenih, biotehničkih studija te u informatičko-komunikacijskom području. Naime, na studente upisane na spomenute smjerove raspodijeljeno je ukupno 75 posto stipendija, dok preostalih 25 posto pripada studentima upisanim na studije u ostalim područjima.
Studenti su rangirani unutar dviju skupina i to studenti prve godine na temelju uspjeha na državnoj maturi, a oni viših godina studija na temelju uspjeha u dotadašnjem studiju.