Apolitični

Svečano otvorenje Trga na moru u Betini

Svečano otvorenje Trga na moru u Betini obilježilo je protekle nedjelje tišnjanski kraj, na kojem je i otkriven  spomenik betinskim brodograditeljima u vidu skulpture dječaka koji u rukama drži brod, djelo akademskog kipara Roberta Jozića.
Spomenik betinskim brodograditeljima otkrio je najstariji živući betinski kalafat Ante Balin Nijemac s načelnikom Ivanom Klarinom.
– Ovo je druga faza valorizacije stare betinske jezgre. Prošle godine smo otvorili Muzej betinske drvene brodogradnje. Ukupno s prvom fazom uređenja prezentacijskog centra, muzejom i trgom do sada je izvedeno ili ugovoreno ukupno 12 milijuna kuna radova, od čega smo bespovratno kao općina povukli 8 milijuna kuna iz raznih fondova. Ne smatramo stati na ovome i nastavljamo revitalizirati staru betinsku jezgru u turističkom i kulturnom smislu. – rekao je načelnik Ivan Klarin

Značenje otvorenja Trga na moru u Betini


Načelnik Klarin naglasio je da je Betina neokrunjena prijestolnica tradicionalne hrvatske drvene brodogradnje, što moramo iskoristiti i na velika vrata vratiti staru drvenu brodogradnju u Betinu gdje joj je i mjesto. Program svečanog otvorenja Trga na moru u Betini poduprli su plesom i pjesmom članovi ovdašnjih kulturnih društava na zadovoljstvo svih koji su došli podržati betinske brodograditelje.

Izvor i foto: tisno.hr