Apolitični

Svečano otvorenje kulturno-turističke atrakcije na tvrđavi Klis

Svečano otvorenje kulturno-turističke atrakcije na tvrđavi Klis

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje Posjetiteljskog centra „Klis u doba Trpimirovića” u četvrtak, 22. prosinca 2016. godine, s početkom u 11.00 sati. Pozivnicu potpisuje JU RERA SD iz koje potvrđuju kako će posjetitelji imati priliku razgledati novouređeni prostor, uz stručnu interpretaciju pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu, dr. sc. Radoslava Bužančića.


Posjetiteljski Centar nalazi se u zapadnom krilu Providurova stana na tvrđavi Klis, a njegovo uređenje financirano je sredstvima Europske unije, Program IPA jadranske prekogranične suradnje, kroz projekt HERA. Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija.


Knežev stan bio je srce tvrđave, pa je obnova započela upravo na tom mjestu. Niz sala na prvom katu, s pretprostorima i pratećim prostorijama u prizemnom dijelu reprezentativni su dio Kneževa stana u kojem bi se u budućnosti trebali održavati različiti događaji – od znanstvenih skupova, preko glazbenih i scenskih događaja, pa bi Knežev stan, između ostalog, trebao dobiti i ulogu malog kongresnog centra.
Cilj projekta bio je unaprijediti prezentaciju i cjelokupni kulturno-turistički doživljaj utvrde Klis uvođenjem cjelovite i slojevite interpretacije, kao i uspostaviti kvalitetan i maštovit interpretativni centar s izložbenim, informativnim i trgovačkim sadržajima te ga uvezati u kulturno-turističku ponudu partnerskih institucija na području Jadranskog bazena.