Apolitični

Svečano otvoreni novi prostori za aktivnosti studenata Sveučilišta u Splitu

Svečano otvoreni novi prostori za aktivnosti studenata Sveučilišta u Splitu, koji će studentima pružati podršku zajedničkog rada u svrhu uspješnog studiranja

Studenti Sveučilišta u Splitu su u preuređenoj zgradi nekadašnjeg Pomorskog fakulteta dobili prostorije u kojima se na jednom mjestu nalaze sadržaji koji će im sustavno pružati podršku kako bi ih se osnažilo za djelovanje kroz udruge i pružilo pomoć za uspješno studiranje.
Svoje mjesto su u Zrinsko Frankopanskoj 38 našli Studentski zbor Sveučilišta u Splitu te krovna alumni udruga ASUS, internacionalni studenti kao i Centar za savjetovanje studenata u okviru kojeg će djelovati Savjetovalište za upravljanje karijerama, Savjetovalište za studente s invaliditetom, Medicinsko savjetovalište, Psihološko savjetovalište, Kineziološko savjetovalište, Savjetovalište za međureligijski dijalog i studentski pastoral te Pravno savjetovalište.

Svečano otvoreni novi prostori

Isto tako, svoja vrata će otvoriti i Ured za studente s invaliditetom za čije je potrebe prilagođen prilaz i sanitarni čvor, kao i brojne studentske udruge registrirane pri Sveučilištu, kao što su SKAC, Split misli, Invictus mare, Udruga Studenti za studente, Debatna unija, Oceanus, Sekcija za neuroznanost, ESN. Uređene su i zajedničke društvene prostorije koje će služiti za održavanje sastanaka, radionica i slično.
Na svečanom otvaranju održanom u četvrtak, 27. listopada, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora RH, izrazio je zadovoljstvo što su studenti dobili objekt jedinstvene namjene u Republici Hrvatskoj koji će značajno podići kvalitetu studiranja u Splitu. Naime, po prvi puta su se na jednom mjestu na oko 800 m² našli brojni sadržaji koji će studentima pomoći u svladavanju akademskih obveza, ali i omogućiti im da se druže i međusobno povezuju što će zasigurno doprinijeti interdisciplinarnim projektima i suradnjama. Rektor Anđelinović istaknuo je kako će se uskoro oformiti udruga stranih studenata jer će njihov broj na Sveučilištu u budućnosti zasigurno biti sve veći.


– Današnjim danom uspjeli smo napraviti još jedan korak u razvoju i unapređenju Sveučilišta u Splitu kao i u funkcionalnoj integraciji. Stavljanjem na raspolaganje ovih prostora studentima Sveučilišta pružili smo im mogućnost još snažnije integracije te interdisciplinarne suradnje – kazao je prof. dr. sc. Boris Maleš, prorektor za studente, studentski standard i studentski sport.

Petar Ramljak, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog studentskog zbora, zahvalio se svom prethodniku Luki Pezelju te rektoru i cijeloj upravi Sveučilišta u Splitu te svim dekanima što su omogućili otvaranje prostora namijenjenih studentima i njihovom radu. Ramljak je kazao kako je njegova želja da se ovakav koncept uvede i na sva druga sveučilišta u Hrvatskoj.
S njim se složio i bivši predsjednik Studentskog zbora Luka Pezelj koji je istaknuo kako se u protekle dvije godine izrazito poboljšao studentski standard i povećala sredstva koja se izdvajaju za studentske projekte, a sada su tu i prostorije koje će pomoći pri realizaciji njihovih projekata. Ramljak i Pezelj su kazali kako je Studentski zbor tijelo koje ujedinjuje studente i pruža im potporu te su poručili svim kolegama da budu uporni u realizaciji svojih ideja, pogotovo sada kada imaju mjesto na kojem će dobiti svesrdnu pomoć i sve potrebne informacije.