Apolitični

Svečano otvorena riznica u katedrali sv. Dujma, otkrila blago hrvatskih vladara

U povodu proslave jubileja 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije, u palači Skočibučić na Peristilu svečano je otvorena Riznica splitske katedrale, muzej sakralne baštine.

U povodu proslave jubileja 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije, u palači Skočibučić na Peristilu svečano je otvorena Riznica splitske katedrale, muzej sakralne baštine. Kako je Riznica katedrale Sv. Dujma jedna od najvrednijih u Hrvatskoj u kojoj se čuvaju predmeti koji datiraju od 8. do 20. stoljeća, vrlo vrijedno crkveno ruho i posuđe, knjige te mnogi relikvijari svetaca i mučenika.

– Katedrala je blago čuvala u svojim zidovima, u ormaru iz 13. stoljeća kraj južnih vrata, u uspomenama na umjetničke predmete najbiranijih ukusa, koji su dolazili i nestajali pretopljeni u druge, još vrednije i ljepše. Stoga je muzej koji danas otvaramo zapravo muzej izgubljenih nadahnuća koja smo pokušali vratiti svijetu – rekao je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu. Poznato da je u 11. stoljeću nadbiskup Lovro poslao svoje ljude u Antiohiju da izuče zlatarski zanat. Znamo da su oni u Splitu izradili brojne relikvijare, križeve i liturgijsko posuđe te da je gotovo sve nestalo pretopljeno u nove ideje. – Više od četiri remek-djela zlatarstva pretopljena su u poprsje sv. Staša, izloženo među relikvijarima svetaca u novoj postavi riznice. Toliko smo, naime, slojeva svile našli za vrijeme obnove relikvijara, u koju su bile umotane kosti svečeve glave. Ti izloženi fragmenti tekstila iznimno su rijetki ostaci tkalačkog umijeća, od kojih su po starosti neki vršnjaci Splitske metropolije. U relikvijaru sa zubom svetog Dujma nađena je kapsula s pergamenom i natpisom iz 1698. godine koji govori da je zub sveca bio u velikom procesionalnom križu koji je za potrebe obnove crkve pretopio nadbiskup Cosmi – rekao je Bužančić.

Najvredniji u riznici je Splitski evangelijar iz 7.-8. stoljeća, a među predmetima od srebra valja spomenuti Bogorodicu s Djetetom i 11 apostola, koji su nekada zajedno činili palu oltara sv. Dujma u katedrali, s početka 14. st. Desetak relikvijara u obliku svetačkih glava srebrnarski su radovi koji potječu iz razdoblja od 14. do 16. st., a izloženi su i mali predromanički križići te nekoliko romaničkih i gotičkih raspela. Osobito su vrijedni gotički kaleži. Ističu se tri slike Bogorodice s Djetetom, sve na drvenim tablama, te dvije Madone iz splitskih crkava Gospe od Zvonika i Sustipana iz 13. st. U riznici se čuvaju i izuzetno vrijedne knjige: vjerojatno originalni rukopis “Historije Salonitane” Tome Arhiđakona, Origenovo djelo “Super Exodum” s iluminiranim inicijalima s kraja 12. st., iluminirani rimski misal i evanđelistar iz 12./13. st., uvezan u srebrne korice.

FOTOGALERIJU i cijeli članak možete pronaći na: vecernji.hr

Foto: Pixabay