Apolitični

Svečano otvoren 24. Motovun Film Festival

Prikazivanjem filma iranskoga redatelja Panaha Panahija ‘Put pod noge’, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, na glavnom motovunskom trgu u utorak navečer svečano je otvoren ovogodišnji Motovun Film Festival

Tako je po 24. put Motovun Film Festival i ove godine donio najbolje nezavisne filmove iz cijelog svijeta i mnoštvo nagrađenih naslova s najvažnijih svjetskih smotri.

U sklopu tog festivala, do subote, 30. srpnja u glavnom programu bit će prikazano još 18 filmova, a u programu Motovunski kratki – 25. Na festivalu će u glavnom programu biti filmovi nagrađeni u Karlovim Varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu, filmova koji su stigli s netom završenoga canneskoga festivala.

Zemlja partner je ove godine Švedska i u tom će programu biti prikazani filmovi: Ingmara Bergmana, Lukasa Moodyssona, Roya Anderssona i Ninje Thyberg. Uz prikaz suvremenih ostvarenja trenutačno najuzbudljivije europske kinematografije, bit će to prilika i za otkrivanje dragulja iz švedske filmske riznice.

U Motovun stižu i dva filma s nagradama ovogodišnjega Pula Film Festivala. Film ‘Nosila je rubac črleni’ ovogodišnjeg člana motovunskog žirija Gorana Dukića osvojio je nagradu publike te Zlatnu arenu za epizodnu mušku ulogu (Ljubo Zečević), a ‘Glava velike ribe’ redatelja Arsena Oremovića stiže s priznanjem za najbolju glumicu Lani Barić, koja će se predstaviti i kao redateljica svojega kratkometražnog prvijenca ‘Snjeguljica’.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay