Apolitični

Sve zgrade u EU do 2050. transformirat će se u zgrade nultih emisija

Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku donijelo je prijedlog prema kojem bi sve zgrade u EU, kao neki od najvećih generatora stakleničkih plinova, postale zgrade nultih emisija do 2050. godine

Već sada europska regulativa, kao i hrvatski  Zakon o gradnji, propisuju da sve građevine koje se grade, ili prolaze značajniji proces obnove, moraju biti “zgrade gotovo nulte energije” (EU ih naziva nearly zero-energy buildings, nZEB). Taj propis odnosi se i na višestambene zgrade i na privatne kuće. Prema tome, “zgrada gotovo nulte energije” ona je koja ima vrlo visoka energetska svojstva – tj. energiju proizvodi sama, dobro je izolirana te koristi pametne i energetski efikasne uređaje.

Iz “gotovo nula” u nula

Novi prijedlog donijeli su ovoga tjedna ministrice i ministri energetike država članica EU na Vijeću za promet, telekomunikacije i energetiku. Prema predloženim strožim pravilima, sve nove zgrade do 2030. godine morat će biti zgrade nultih emisija, a do 2050. u takav oblik morat će biti transformirane i postojeće zgrade.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay