Apolitični

Sve više najava privatnih LTE+ i 5G mreža

Potražnja za privatnim mobilnim mrežama temeljenim na 4G LTE, a sve više i 5G tehnologijama, potaknuta je naglim rastom podataka, potrebom za boljom sigurnošću, te samim zahtjevima digitalizacije i mobilnosti suvremenih poduzeća i državnih institucija.

GSA (Global mobile Suppliers Association) je identificirao 74 zemlje u svijetu u kojima su korisnici implementirali privatne mreže temeljene na LTE ili 5G. Usto, postoje implementacije privatnih mobilnih mreža na raznim offshore lokacijama, prije svega u naftnoj i plinskoj industriji, kao što su implementacije na naftnim i plinskim platformama i na brodovima.

GSA je prikupio informacije o 1.077 organizacija za koje se zna da postavljaju privatne mobilne mreže LTE ili 5G.

Posljednji podaci GSA su da je do kraja 2022. godine najavljeno 321 nova privatna mreža ( u implementaciji ili u planu) što je rast u odnosu na 2021. godinu kada je najavljeno 312 novih korisnika.

Proizvodni sektor ipak sve više prihvaća privatne mobilne mreže, na kraju 2022. godine bilo je 198 tvrtki s implementiranim privatnim mrežama u odnosu na 129 na kraju 2021. godine. Obrazovanja je druga djelatnost prema implementaciji privatnih mreža (106), slijede rudarske tvrtke (84) te vojne organizacije (75), vladine institucije i poduzeća (69) znanstvene institucije (63).

Od proizvodnih potkategorija, automobilska industrija ima najviše implementacija privatnih mreža, slijedi proizvodnja strojeva i opreme, proizvodnja elektro opreme, proizvodnja potrošačkih uređaja te računalne, elektroničke i optičke opreme.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Foto: Pixabay