Apolitični

Sve više europskih zemalja ukida sve mjere. Kad će Hrvatska?

Recimo da četiri nordijske zemlje, Danska, Norveška, Švedska i Finska, ublažavaju odnosno ukidanju svih epidemioloških mjera. Sve ukazuje da najkasnije 1. ožujka na europskom sjeveru više neće biti nikakvih pandemijskih ograničenja. 

Istodobno u sve četiri nacije pandemija i dalje traje, još uvijek se umire od covida-19, a osim u Finskoj zaraza omikronskim sojem višestruko je veća nego u Hrvatskoj.

I Velika Britanija je nedavno ukinula obavezno nošenje maski i covid-potvrde.

Prošli tjedan su ukinute preporuke o radu od kuće, a mjere poput nošenja maski i covid-propusnica, također uvedene prošli mjesec zbog omikrona, okončane su u četvrtak, pa su se mjere vratile na razinu na kojoj su bile prošlog srpnja.

I Francuska je počela s ukidanjem mjera. Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da želi, ako trendovi ostanu ovakvi kakvi su sada, u veljači i ožujku ublažavanje mjera u školama. To će pitanje u srijedu biti na dnevnom redu stožera za borbu protiv pandemije.

I Italija će uskoro objaviti datume ukidanja covid-restrikcija s obzirom na to da je počeo popuštati val pandemije uzrokovan jako zaraznom omikron varijantom koronavirusa, rekao je danas premijer Mario Draghi.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay