Apolitični

Sve više država zabranjuje TikTok, što to znači za nas?

Trenutno udio od 60 posto TikToka trenutno drže privatni investitori (među kojima je američka tvrtka KKR), 20 posto zaposlenici, a 20 posto osnivači Zhang Yiming i Liang Rubo.

TikTok je već neko vrijeme u problemima s političarima u Europskoj uniji, Kanadi, Novom Zelandu, Sjedinjenim Državama, Tajvanu i Velikoj Britaniji, gdje je ta aplikacija zabranjena na uređajima koje koriste državni službenici zbog zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti.

Aplikacija nije zabranjena potpuno, ali su britanske i druge vlasti upozorile korisnike kako trebaju biti svjesni politike upravljanja podacima svake društvene mreže koju koriste ili namjeravaju koristiti.

Na potpunu zabranu odlučili su se u Indiji, gdje je ona na snazi od 2020. godine, i Afganistanu, gdje vladajući talibani smatraju kako vodi mladež u krivom smjeru.

Pakistan, Jordan, Indonezija i Bangladeš su blokirali TikTok zbog nedoličnog sadržaja, a Douyin – njegova sestrinska aplikacija u Kini – ograničeno je dostupna djeci mlađoj od 14 godina.

Djelomično ili potpuno je zabranjena za korištenje na službenim uređajima državnih službenika u Belgiji, Danskoj, Latviji i Nizozemskoj.

Nije posve jasno zašto prijetnja državnim službenicima ne vrijedi i za građane koji se bave potencijalno osjetljivim profesijama, poput novinara, pravnika, liječnika i tome slično.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay