Apolitični

Sve veći broj svjetskih tvrtki nudi novčane nagrade svojim cijepljenim zaposlenicima…

Ako ste se cijepili, znate li koliko ste time pridonijeli ekonomiji svoje države, tvrtke, uštedi bolničkih troškova cijelog društva? Nijemci su napravili precizan izračun: ekonomska vrijednost primanja svakog cjepiva protiv koronavirusa iznosi 1500 eura!

To je službena kalkulacija čuvenog münchenskog Ifo instituta za gospodarska istraživanja. Značenje njihove procjene u kapitalističkom poretku, gdje se sve plaća, dobiva u svakodnevnoj praksi veoma opipljive i dugoročne implikacije: sve više tvrtki u Njemačkoj i SAD-u svojim zaposlenicima nudi novčane stimulanse za primanje cjepiva. Računica je jasna: zaštititi tvrtku od gubitaka uslijed masovnih bolovanja, ali i od loše reputacije koju zaraženi personal može proširiti među klijentima.  

Prva njemačka kompanija koja je to u formi vaučera od 50 eura nedavno ponudila radnicima bio je lanac supermarketa Edeka Nord.

Lidl svoje američke radnike za primanje cjepiva nagrađuje premijom od 200 dolara, te to pravda pokrivanjem troškova puta do mjesta za cijepljenje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay