Apolitični

Sve je više problema s Putinovim cjepivom protiv korone. I on još uvijek razmišlja o primanju prve doze

RUSKI državni mediji su u kolovozu ove godine na velika zvona predstavili prvo registrirano cjepivo protiv koronavirusa na svijetu koje je trebalo pomoći Rusiji u borbi s pandemijom koronavirusa.

Predsjednik Vladimir Putin, koji je inače iznimno tajnovit što se tiče članova svoje obitelji, kazao je kako je jedna od njegovih kćeri već primila cjepivo i da se osjeća dobro.

No izgleda da cjepivo Sputnik V ipak još uvijek nije dostupno širokoj ruskoj javnosti za vrijeme drugog vala pandemije, kada zemlju pogađaju rekordni brojevi novih infekcija. U Rusiji je do sada zabilježeno preko 1,5 milijuna slučajeva zaraze covidom-19 i najmanje 26.200 smrtnih slučajeva, piše CNN.

Rusija je odobrila cjepivo nakon što ga je, prije ključne treće faze kliničkih ispitivanja, isprobala na nekoliko desetaka ljudi.

Međunarodni stručnjaci iz područja virologije izrazili su sumnju u tvrdnje ruskih vlasti o sigurnosti cjepiva.

“Rusko cjepivo vjerojatno kasni dva do tri mjeseca za ostalima”

Za usporedbu, kompanije BioNTech i Pfizer, koje zajedno rade na cjepivu, priopćile su da su tijekom 3. faze kliničkih ispitivanja do 26. listopada u Sjedinjenim Državama testirali cjepivo na 42.113 sudionika od potencijalnih 44.000, s time da je 35.771 osoba primila drugu dozu.

Moderna, prva tvrtka koja je započela s trećom fazom kliničkih ispitivanja potencijalnog cjepiva protiv covida-19, priopćila je u četvrtak da je 25.650 od 30.000 prijavljenih ispitanika primilo drugu dozu.

“Rusko cjepivo vjerojatno kasni dva do tri mjeseca za ostalima”, rekao je Chumakov.

Problemi s proizvodnjom

Kiril Dmitriev, voditelj Ruskog fonda za izravna ulaganja, kazao je u srpnju kako organizacija planira proizvesti više od 30 milijuna doza do kraja 2020. No, ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov rekao je ranije ovog mjeseca da su ove brojke nemoguće.

Najmanje 10 regija dobilo samo 40-ak doza cjepiva

Rusko ministarstvo zdravstva je krajem rujna reklo kako su sve ruske regije dobile pilot-doze Sputnika. No, najmanje je 10 regija izvijestilo da je prva opskrba bila relativno mala, između 42 i 44 doze.

PR predstava

Ono što Sputniku V nedostaje u smislu testiranja vlasti su nadoknadile PR-om, piše CNN.

Mada je cjepivo bilo tek u ranoj 3. fazi kliničkog testiranja, visoki ruski dužnosnici su žustro objavljivali snimke na kojima primaju cjepivo. Tako je državna televizija prikazala isječke na kojima se vidi cijepljenje ministra obrane Sergeja Šojge, a Putin je početkom listopada objavio da su se cijepili deseci članova njegove šire obitelji te članovi osoblja.

Putin je prošlog tjedna rekao čelnicima RSPP-a ili Ruske udruge industrijalaca i poduzetnika, najvećeg ruskog poslovnog lobija, da je Sputnik V “dobar poslovni potez i da je humanitarna komponenta jasna”, dodajući da bi RSPP mogao zaraditi 100 milijardi dolara.

Ruski dužnosnici su kazali kako planiraju tijekom narednih mjeseci početi s masovnim cijepljenjem protiv covida-19, mada državne ankete pokazuju kako većina Rusa ne želi primiti cjepivo. Među njima je i sam predsjednik Rusije koji je putem glasnogovornika rekao za CNN da još uvijek razmišlja o primanju prve doze.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay