Apolitični

Sve češće primjedbe pacijenata: Doktori i sestre otkrivaju ‘okolo’ naše dijagnoze! Iz Liječničke komore potvrdili da primaju pritužbe na dnevnoj bazi

Slučaj prvi: Čovjek ide specijalistu, obavi neke pretrage i susretne prijatelja koji zna da je bio kod doktora radi zdravstvenih problema i kaže mu da je bio, obavio što treba i da čeka nalaze… Dakle ništa još ne zna…!? Prijatelj, neovisno o njemu i sam odlazi na pregled kod istog liječnika a ovaj mu kaže da je neki dan bio i njegov prijatelj (jer se svi međusobno znaju) i kaže mu: Znaš, nije ti on za dugo, ima karcinom!

Slučaj drugi: Žena se pritužila da su medicinske sestre u jednoj bolnici slale mobitelom informacije o tuđim dijagnozama nekoj zainteresiranoj osobi!?

Slučaj treći: Osoblje jedne ambulante otkrilo je osobi s kojom njihov pacijent radi da se ovaj liječi od neugodne kožno-venerične bolesti!?

Ovo je samo nekoliko slučajeva koji su stigli do naše redakcije, a ima ih još o kojima se raspravlja pred povjerenstvom i u udrugama za prava pacijenata.

Da se to zaista događa potvrdio nam je i Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, koji nam je otkrio da pritužbe na kršenje liječničke tajne i privatnosti dobivaju na dnevnoj bazi, no na žalost, većina ljudi još se uvijek bori sa vlastitim strahovima i ne žele svoju ljutnju prebaciti na papir.

Kako ovo komentira pitali smo psihijatra doc. dr. sc. Tomislava Franića, zamjenika predsjednice stalnog povjerenstva Hrvatske liječničke komore za medicinsku etiku i deontologiju.

– Ove su mi situacije nezamislive do razine da bih vrištao pa nemam komentara – kaže Franić, koji podsjeća neodgovorne kolege kako je definirana liječnička tajna na koju se liječnici zaklinju prilikom preuzimanja liječničke licencije.

– Liječnička tajna regulirana je Zakonom o liječništvu. Sve što liječnik dozna o pacijentu koji mu se obrati za liječničku pomoć, a u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem, mora čuvati kao liječničku tajnu i može je otkriti, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika za malodobne osobe, a u slučaju njegove psihičke nesposobnosti ili smrti, uz odobrenje uže obitelji, skrbnika ili zakonskog zastupnika. Dakle, nema tu subjektivnih interpretacija, zakon je jasan.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay