Apolitični

Svaki peti radnik kaže da će u sljedećih godinu dana promijeniti posao

Radnici generacije Z manje su zadovoljni svojim poslom te je kod njih zabrinutost da će tehnologija zamijeniti njihovu ulogu u sljedeće tri godine dvostruko veća nego kod baby boomera.

Svijetom je zavladao trend masovnog davanja otkaza, poznat kao “Great Resignation”. Radnici u većem broju nego što je to uobičajeno daju otkaze i mijenjaju poslove. A to se ne odnosi samo na mlade radnike, već i na one koji iza sebe imaju desetljeća radnog iskustva. 

Istraživanje “Global Workforce Hopes and Fears”, koje je proveo PwC i koje je obuhvatilo više od 52 tisuće radnika u 44 zemlje diljem svijeta, pokazalo je kako će se takav trend nastaviti i u sljedećoj godini. Točnije, svaki peti radnik kaže da će u sljedećih 12 mjeseci vjerojatno promijeniti poslodavca o to zato što nije zadovoljan trenutnim poslodavcem. Istraživanje je također pokazalo da 35 posto ispitanika u sljedećih 12 mjeseci planira od svog poslodavca tražiti povišicu. Pritisak na plaću najveći je u tehnološkom sektoru gdje 44 posto ispitanih radnika planira tražiti povišicu, a najniži je u javnom sektoru (25 posto).

Od poduzeća se očekuje da ulože izniman napor kako bi poboljšali vještine radnika. Pritom moraju biti svjesni rizika polarizacije ako prilike za razvoj nisu jednake za cijelo društvo. Istovremeno, radnici ne traže samo pristojnu plaću, oni žele veću kontrolu nad načinom rada i žele u onome što rade pronaći veći smisao. To dvoje je povezano: stjecanjem vještina radnici zapravo mogu steći kontrolu nad poslom koji traže. Lideri se moraju prilagoditi kako bi izgradili timove potrebne za uspješno suočavanje s izazovima i prilikama današnjice, ali i onima koji tek dolaze, istaknuo je Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay