Apolitični

Sv. Silvestar

By Unknown medieval artist in Rome [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

 

Na dan kada se opraštamo od stare godine slavimo Silvestrovo koje je dobilo naziv po prvom papi slobodne Crkve. Postao je papom i rimskim biskupom 314. godine za vrijeme vladavine cara Konstantina. Kao nasljednik svetog Petra brinuo se za gradnju crkvi gdje su se vjernici mogli bez straha moliti Bogu nakon izlaska iz katakombi.
Bio je sudionik Nicejskog sabora kojeg je sazvao car Konstantin, a na istom je oblikovano Vjerovanje koje je nadopunjeno u Carigradu pa je poznato kao Nicejsko-carigradsko vjerovanje.
Napustio je zemaljski svijet 31. 12. 335. godine, a zbog svog djelovanja na izgradnji unutarnje vjere kojoj se davao cijelim srcem narod ga je odmah prozvao svecem. U Rimu se uvijek slavio na današnji dan, a u istočnim zemljama 2. siječnja. Pojedinosti iz njegovog živote zabilježene su tek u 5. stoljeću; tako je prema jednoj legendi cara Konstantina izliječio od gube. U umjetnosti prikazivan je uvijek sa štapom u ruci dok pored njega stoji bik ili vol te se stoga smatra zaštitnikom stoke i stočne hrane.

Silvestarska noć tako predstavlja svojevrsnu granicu starog i novog; uz ples i pjesmu ispraćamo staru godinu, a ovom prigodom želimo sretan imendan svim Silvestrima, Silvijama, Paulinama i Melanijama.

A. Vukušić