Apolitični

Sv. Misa zadušnica na Vagnju

Sv. Misa zadušnica na Vagnju

Sv. Misa zadušnica za nevine žrtve jugokomunističkog režima kraj Husine jame na Vagnju

Sveta Misa zadušnica za sve nevine (i mnogobrojne) žrtve jugo-komunizma, likvidirane i bačene u ovu zloglasnu jamu tijekom II. svjetskog rata i poraća, bit će služena u subotu, dne 2. rujna 2017. s početkom u 11.00 sati, kraj Husine jame na Kamešnici, doznajemo iz Župnog ureda Hrvatskog nacionalnog svetišta ”Čudotvorne Gospe Sinjske” u Sinju.

Sveto misno slavlje predslavit će Msgr. dr. JURE BOGDAN, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Husina Jama se nalazi na predjelu zvanom Vaganj – na planini Kamešnici, uz samu staru cestu između Sinja i Livna. Kao i prijašnjih godina, i ove godine, sv. misno slavlje kraj Husine jame ima poruku i želju da se više nikada i nigdje – ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu, ne opetuju tako grozni,tj. zvjerski i bezumni zločini. Ovaj kršćanski spomen na nevine žrtve Husine jame održava se (na ovom mučeničkom mjestu) još od 1999., zahvaljujući ponajviše velikom trudu i zalaganju Prof. dr. fra BOŽE NORCA – KLJAJE, umirovljenog profesora splitskog KBF-a, pokretača svih dosadašnjih komemoracija i hodočašća, kao i utemeljitelju gradnje spomen-kapele podignute na čast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj tik uz samu jamu.

Valja zapisati kako se skoro 50 godina uopće i nije se smjelo spomenuti ime niti jedne žrtve, a kamoli doći pokraj ove zloglasne jame, kraj koje je, kako je nekoć bilo napisano na ploči upozorenja ”bilo zabranjeno zaustavljanje i (dakako, op.p.) snimanje”.

Ovogodišnje, 18-o po redu, hodočašće najuzvišeniji je Bogoljubni, čovjekoljubni, domoljubni i rodoljubni,tj. ljudski, moralni i kršćanski čin, jer svaki čovjek ima pravo na vlastiti život i obranu istog te na dostojan pokop nakon smrti – poruka je koja se svake godine odašilje s ovoga mjesta hrvatske patnje i boli.