Apolitični

Sv. Luka zaštićuje Kučine

Kučine, malo mjesto između Splita, Solina i Žrnovnice, na padinama Mosora, po mnogima je najstarije naselje u okolici Splita. Zanimljivo da je dobilo ime po stijeni Kuk koja se nalazi u neposrednoj blizini drugog naselja, Mravinaca. Povijesne informacije govore da se Kučine prvi put pojavljuju 1144. g u darovnici popa Crnote u kojoj se spominju neki kučinski posjedi. Također, smatra se da je u Kučinama na lokalitetu Kekova kućica rođen rimski car Dioklecijan što u povijesnom smislu ovaj kraj čini vrlo zanimljivim. Za ovaj vikend od 16-18.10. tamošnji mjesni odbor je u ime blagdanskog ozračja pripremio trodnevni kulturno-umjetnički i gastronomski program sa središnjim misnim slavljem i svečanom procesijom. Donosimo ga u cijelosti:

Petak, 16. 10. 2015.
Susret kužina Dalmacije i Slavonije
Sudjeluju: Udruga žena Koška – Slavonija – kuhaju svoje specijalitete
Udruge mjesta Kučine: Bratovština Sv. Luke, KUD Kučine – crkveni zbor, Klapa Balatura, Klapa Krunik, HFD Jadro.
Svi pripremaju specijalitete Dalmacije – početak u 19:00 sati

Subota 17. 10. 2015.
16:30 – polaganje vijenaca na grobove Hrvatskih branitelja na groblju Sv. Luke
19:00 – svečani koncert u Domu. Sudjeluju udruge iz Kučina, djeca osnovne škole Kučine i gosti. Poslije koncerta domjenak u Domu za sve prisutne.

Nedjelja 18. 10. 2015.
07:30 – sv. misa na groblju Sv. Luke, Kučine
10:30 – svečana sv. misa s procesijom u župnoj crkvi. Misno slavlje predvodi don Ivan Đonlić, župni vikar u župi Visoka – Split.
Proslavite dostojanstveno i svečano blagdan sv. Luke, zaštitnika Kučina, dođite u ovo povijesno naselje koje će vas prihvatiti širokog srca i ispruženih ruku.
Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: solin.hr
D. Šabić, mag. nov.