Apolitični

Sustav javnih bicikala stiže u Zadar

Nextbike sustav javnih bicikala ove godine udvostručuje svoju mrežu u Hrvatskoj i do kraja svibnja očekujemo ga i u Zadru!
Ulaganjima u održivi razvoj i pilot projektom uvođenja sustava javnih bicikala, grad Zadar pridružit će se uglednom društvu koje čini više od 100 ekološki osviještenih nextbike gradova u svijetu!
Pokretanjem pilot projekta Zadar će tako postati dio nextbike zajednice te istovremeno svojim građanima omogućiti povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza: u Hrvatskoj sve popularniji nextbike sustav javnih bicikala!Pilot projekt trajat će šest mjeseci, a korisnici će u tom razdoblju za samo 79 kuna moći koristiti javne bicikle. Primjeri uspješno provedenih pilot projekata su Šibenik i Karlovac koji su tako u proteklih godinu i pol dana omogućili javne bicikle svojim građanima, studentima i turistima. Nakon što je u projektu uspješno registrirano više od 1000 korisnika Šibenik je, primjerice, sustav javnih bicikala zadržao na rok od nekoliko godina. Cilj je ostvariti jednak ili još veći uspjeh u Zadru koji to zaslužuje! Nextbike bicikli u Zadru bit će dostupni na četiri lokacije koje će se definirati u dogovoru s Gradskom upravom Zadra. U svakom slučaju, radit će se o lokacijama koje su visokofrekventne i zanimljive građanima, studentima i turistima. Budući da su stanice u potpunosti samoodržive, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno, moći će se naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika jer nema potrebe za građevinskim radovima, niti ostavljaju „ožiljke” na javnim površinama nakon njihovog premještanja.

Što su zapravo javni bicikli?

Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre praske u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su tehnologijom za praćenje bicikala u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.
Bitno je još nadodati da korisnici koji se registriraju u Zadru moći će koristiti nextbike uslugu i nakon isteka 6 mjeseci pilot projekta u Zadru krajem 2016. godine i to u Zagrebu, Gospiću, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Karlovcu I u ostalih stotinjak nextbike gradova u svijetu. Bicikli će se nakon isteka pilot projekta moći koristiti i u Zadru ako grad uvede dugotrajnu mogućnost najma javnih bicikala, a to će prvenstveno ovisiti o interesu koji će za javne bicikle pokazati sami građani. Zato se registrirajte odmah jer time direktno doprinosite razvoju održivog prometa u Zadru i cijeloj Hrvatskoj!

Više u kategoriji: Hobi; Život
Izvor i foto: grad-zadar.hr
D. Šabić, mag. nov.